Kakao znižuje krvný tlak, čaj v testoch neobstál

BRATISLAVA 10. apríla (WEBNOVINY) - Produkty bohaté na kakao, ako napríklad tmavá čokoláda, pomáhajú znížiť krvný tlak. Vyplýva to zo štúdie nemeckých vedcov z Kolínskej univerzity, ktorí sledovali aj účinky čaju. Ten však podľa nich tlak už tak úspešne neznižuje. Ich závery sa opierajú o desať štúdií, v ktorých sa zamerali na zisťovanie účinkov kakaa v strave a päť štúdií zameraných na testovanie čaju.

BRATISLAVA 10. apríla (WEBNOVINY) - Produkty bohaté na kakao, ako napríklad tmavá čokoláda, pomáhajú znížiť krvný tlak. Vyplýva to zo štúdie nemeckých vedcov z Kolínskej univerzity, ktorí sledovali aj účinky čaju. Ten však podľa nich tlak už tak úspešne neznižuje. Ich závery sa opierajú o desať štúdií, v ktorých sa zamerali na zisťovanie účinkov kakaa v strave a päť štúdií zameraných na testovanie čaju.

Do prvých desiatich zaangažovali 173 dobrovoľníkov, do štúdii o čaji sa zapojilo 343 ľudí. Ako vysvetlil vedúci výskumu doktor Dirk Taubert, benefity, ktoré ponúkajú, súvisia s obsahom polyfenolov (flavonoidov). Testovanie kakaa na dobrovoľníkoch ale trvalo iba dva týždne, z čoho sa nedajú spraviť generálne závery.

Vedci však mohli po 14 dňoch potvrdiť, že u pacientov sa v štyroch z piatich prípadov znížili hodnoty systolického aj diastolického tlaku. Priemerné zníženie systolického tlaku bolo od štyroch do piatich a v prípade diastolického tlaku od dvoch do troch milimetrov ortuťového stĺpca (mm Hg). Vedci sa zhodli, že takéto zníženie redukuje risk mŕtvice o 20 percent a koronárnych ochorení srdca o desať percent.

Žiadne prirovnateľné zníženie krvného tlaku sa po testoch s čajom nezistilo a tie dokonca trvali mesiac. Súvisí to s tým, že kakao a čaj obsahujú rozdielne druhy polyfenolov. "Nevieme presne, ktoré sú aktívne zložky znižujúce krvný tlak v kakau. Máme ale dôkaz, že za jeho znižovanie sú zodpovedné polyfenoly. Kakao vašk obsahuje aj stovky ďalších fenolov," povedal D. Taubert. "Ktorékoľvek z nich sú za to zodpovedné, štúdie bunkových kultúr v laboratóriách tiež naznačili, že polyfenoly blokujú oxidáciu proteínu beta-amyloidu zodpovedného za zabúdanie a teda Alzheimerovu chorobu," povedal prezident odboru pre potravinovú vedu a techniku na Cornell University Chang Y. Lee.

Informácie zverejnil internetový portál forbes.com.

SITA, AP