Problémy s chrápaním vyrieši operácia

BRATISLAVA 10. apríla (WEBNOVINY) - Keď začne chrápanie obťažovať tak, že kazí spolunažívanie dvojice, alebo spôsobuje zdravotné problémy, problém treba začať riešiť. Príbeh 40-ročného kormidelníka Petra Eugela, ktorý sa na to ako jeden z mála mužov podujal, zverejnil internetový portál idnes.cz.

BRATISLAVA 10. apríla (WEBNOVINY) - Keď začne chrápanie obťažovať natoľko, že kazí spolunažívanie dvojice, alebo spôsobuje zdravotné problémy, problém treba začať riešiť. Príbeh 40-ročného kormidelníka Petra Eugela, ktorý sa na to ako jeden z mála mužov podujal, zverejnil internetový portál idnes.cz.

Ako sám povedal, jeho chrápanie sa stalo spoločensky neúnosným. "Momentálne pracujem pre jednu holandskú spoločnosť a jazdím po Severnom mori," vysvetlil a dodal, že je kormidelníkom zásobovacej lode, na ktorej prepravuje tovary na ropné veže. "Keby som necestoval a iba chodil každé ráno niekam do práce, popoludní sa vrátil domov a vyspal sa, bolo by to fajn. Ale keď človek cestuje napríklad 14 hodín v lietadle, zaspí a po prebudení sa na neho nepriateľsky pozerá polovica pasažierov, je to nepríjemné," priblížil svoje problémy P. Eugel.

Najväčšie problémy však chrápanie spôsobuje v osobnom živote. Po rozvode, ktorý však nespôsobilo chrápanie, bol dlho sám. Potom si ale našiel novú známosť a chrápanie sa v ich vzťahu stalo nepríjemným elementom. Všetko však vyvrcholilo pred troma mesiacmi, keď sa s dcérou počas dovolenky ubytoval v jednej izbe. "Dcéra mi hovorila, že chrápem ako starký a ja presne viem, ako chrápe môj otec...," dodal P. Eugel.

To všetko ho priviedlo k veľkému rozhodnutiu - nechať sa operovať. Chrápanie mu totiž zhoršovalo aj zdravotný stav. Niekoľko dní ho napríklad bolelo v krku a neustále mal pocit akoby mal zápal nosohltanu. Zákrok má absolvovať už onedlho, pričom tvrdí, že strach nemá. "Nepríjemné pocity sa dostavia asi až po operácii. Po zákroku majú údajne ľudia pocit ako pri silnej angíne. Ja som u lekára nebol celých 17 rokov, takže na podobné pocity nie som ani zvyknutý, ale strach nemám," dodal.

Podľa doktora Tomáša Moravca z kliniky Asklepion sa chrápajúci ľudia dajú rozdeliť do dvoch skupín. Do prvej zaraďuje tzv. prostých, ktorí síce prekážajú svojmu okoliu, no sebe nie. "Skoro každý prostý chrapoš sa prechrápe do druhého štádia, keď začne prekážať už aj sám sebe. Niežeby ho to rušilo, ale začne mať problémy s dýchaním. Dochádza u neho k prestávkam v dýchaní, čo znižuje kvalitu spánku. Títo ľudia majú tzv. "obštrukčný sleep apnoe syndróm", povedal T. Moravec pre idnes.cz. Ide o stav, keď sa prerušuje dýchanie, čím klesá hladina kyslíka v krvi a človek sa tak zle vyspí. Len máloktorý laik vie, že sa tým zvyšuje krvný tlak, srdcová frekvencia a narastá riziko infarktu a mozgovej príhody.

SITA, AP