Kontrolóri pokutovali cukrárov za zlú hygienu

BRATISLAVA 5. apríla (WEBNOVINY) - Najčastejším dôvodom na uloženie pokuty Úradom verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) bola zlá hygiena prostredia ako aj osobná hygiena pracovníkov vo výrobniach a predajniach cukrárskych a lahôdkarských výrobkov.

BRATISLAVA 5. apríla (WEBNOVINY) - Najčastejším dôvodom na uloženie pokuty Úradom verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) bola zlá hygiena prostredia ako aj osobná hygiena pracovníkov vo výrobniach a predajniach cukrárskych a lahôdkarských výrobkov.

Kontrolóri si od 29. marca do 3. apríla v predajniach a výrobniach týchto výrobkov posvietili hlavne na mäkké cukrárske výrobky so šľahačkou, žĺtkovou, bielkovou, maslovou, smotanovou alebo pudingovou náplňou a iné výrobky s tekutou alebo polotuhou náplňou.

Zároveň svoju pozornosť zamerali na lahôdkarské výrobky, akými sú šaláty miešané s majonézou i bez majonézy, zo surovej zeleniny, s mäsovou zložkou, plodov mora, rôzne druhy nátierok napr. z bryndze a syra a ostatné druhy lahôdkarských výrobkov. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ ÚVZ SR Ivan Rovný.

Kontrolóri z 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva uložili na mieste 134 pokút za 97 000 korún. Až 54 pokút v hodnote takmer 37 000 korún uložili za nedostatky pri výrobe cukrárskych výrobkov. "Ďalej sme uložili 385 opatrení na odstránenie zistených hygienických nedostatkov, z toho 154 v prevádzkach s výrobou cukrárskych výrobkov. Plnenie opatrení budú orgány verejného zdravotníctva kontrolovať," informoval I. Rovný.

Podľa I. Rovného boli najčastejšie zistené nedostatky v prevádzkovej a osobnej hygiene, v nedodržiavaní požadovaných teplôt pri skladovaní výrobkov v chladiacich zariadeniach, nedostatky pri skladovaní potravín určených na výrobu výrobkov, nedostatky v označovaní výrobkov, najmä porušenie dátumu spotreby a chýbali tiež doklady o odbornej spôsobilosti zamestnancov.

Hygienické a skladovacie nedostatky sa v najvyššom počte vyskytovali v prevádzkach pri výrobe cukrárskych výrobkov. Zdravotníci sa pri odoberaní vzoriek zamerali aj na zisťovanie prítomnosti prevažne nepatogénnych foriem mikroorganizmov, ktorých výskyt súvisí so zlou hygienou.

SITA