Novomestská nemocnica zrušenie odmieta

TRENČÍN 4. apríla (WEBNOVINY) - Zrušenie nemocnice s poliklinikou v Novom Meste nad Váhom by malo hrubé a škodlivé dôsledky na dostupnosť zdravotnej starostlivosti a trvanie diagnostiky chorôb pre takmer 70 tis. obyvateľov okresu, ktoré patria do spádovej oblasti zariadenia.

TRENČÍN 4. apríla (WEBNOVINY) - Zrušenie nemocnice s poliklinikou v Novom Meste nad Váhom by malo hrubý a škodlivý dopad na dostupnosť zdravotnej starostlivosti a trvanie diagnostiky chorôb pre takmer 70 tis. obyvateľov okresu, ktoré patria do spádovej oblasti zariadenia.

Pre agentúru SITA to uviedol riaditeľ nemocnice Miroslav Šorf ako reakciu na zatiaľ neoficiálnu medializovanú informáciu o možnom zrušení deviatich zdravotníckych zariadení, ktoré považujú zdravotné poisťovne za neefektívne. Medzi nimi figuruje aj novomestská nemocnica. Riaditeľ zrušenie ich zariadenia, o ktorom sa dozvedel z médií, nazval "blbosťou", o ktorej počul už za predchádzajúcej vlády. "Nechápem, na základe čoho má byť nemocnica zrušená,“ povedal.

Ako tvrdí M. Šorf, nemocnica do roku 2002 vykazovala ročnú stratu 10 mil. Sk. Následne sa transformovala na neziskovú organizáciu a odvtedy má vyrovnané hospodárenie. Ako jednu z najefektívnejších nemocníc Trenčianskeho kraja ju mala vyhlásiť aj Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP). Podľa riaditeľa je nemocnica pre poisťovne lukratívna, má kompletný diagnosticko-preventívny program a obsadenosť lôžok vyše 80 %. Pacienti by tak podľa M. Šorfa museli dochádzať do iných okresov, v ktorých by sa počet lôžok musel navyšovať. V nemocnici pracuje 240 ľudí, z toho 56 lekárov a 88 zdravotných sestier, dodal.

SITA