WHO odporúča očkovať proti pneumokokom

Vo svete zomrie ročne na pneumokokové ochorenia 700 tisíc až milión detí, najviac v rozvojových krajinách. Na zníženie chorobnosti a úmrtnosti pri týchto ochoreniach preto WHO odporúča zavedenie očkovania malých detí konjugovanou vakcínou. Očkovanie by sa malo zaviesť do národných očkovacích kalendárov čo najskôr – pričom by sa deti očkovali paralelne s už zavedenými povinnými vakcínami, napr. DTP. Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva SR lekári vlani hlásili 26 pneumokokových meningitíd, z toho 7 u detí do 5 rokov. Dve deti vo veku do 5 rokov na pneumokokový zápal mozgových blán zomreli.

O nebezpečnosti pneumkokových infekcií, ktoré sú príznačné pre ľudí s nižšou imunitou (malé deti, starší ľudia) hovorí aj príklad z Detského domova na Kollárovej ulici v Banskej Bystrici. V rokoch 2003 až 2006 na Detskej klinike DFNsP v Banskej Bystrici opakovane hospitalizovali z tohto domova deti vo veku od 0 do 3 rokov pre akútne ochorenia respiračného traktu a zápalov stredného ucha. Vyšetrenia ukázali, že ochorenia vo väčšine prípadov spôsobila baktéria pneumokok. Podľa štatistiky je prítomnosť pneumokoka u detí v predškolskom veku na úrovni 40 až 60 %, v detskom domove v Banskej Bystrici bol pneumokok až u 80 % detí.

Z iniciatívy prof. MUDr. Svetozára Dluholuckého, CSc., prednostu Detskej kliniky DFNsP v Banskej Bystrici, kde väčšinu detí s pneumokokovými ochoreniami z domova hospitalizovali, a v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici všetky deti do 3 rokov z tohto detského domova zaočkujú konjugovanou vakcínou proti pneumokokom. Očkovacie látky daroval výrobca.

„Podľa štúdií a skúseností z iných krajín očakávame, že po preočkovaní rapídne poklesne výskyt pneumokoka v komunite domova a zabránime tak ďalším závažným pneumokokovým ochoreniam a ich trvalým následkom,“ tvrdí prof. Dluholucký.

Pneumokok – odolný voči antibiotikám

Baktéria Streptococcus pneumoniae (pneumokok) je jednou z najčastejších príčin ochorení u detí. Pneumokok osídľuje oblasť nosohltanu mnohých ľudí bez toho, aby bezprostredne spôsobil ochorenie. Z nositeľov sa pneumokoky prenášajú kvapôčkovou infekciou, napríklad kašľom alebo kýchnutím.

Pneumokok je baktéria spôsobujúca veľmi závažne invazívne ochorenia – meningitídu, otravu krvi alebo zápal pľúc. Okrem toho je pneumokok často pôvodcom aj bežných ochorení ako zápal stredného ucha, zápal prínosových dutín alebo zápal priedušiek. Aj z bežného nosičstva pneumokoka sa môže v prípade zníženia imunity alebo oslabenia organizmu pri bežnej vírusovej infekcii vyvinúť viac alebo menej závažné pneumokokové ochorenie. Ohrození sú hlavne dojčatá a malé deti, ktorých obranyschopnosť ešte nie je dostatočne vyvinutá.

Za povinné očkovanie malých detí môže svedčiť aj fakt, že na Slovensku je podľa S. Dluholuckého nadužívanie antibiotík, ktoré spôsobilo, že pneumokoky sú odolné voči niektorým antibiotikám. V Banskej Bystrici napríklad izolovali 1 kmeň pneumokoka, ktorý je odolný až voči trom druhom antibiotík.

Očkovanie šetrí náklady na liečbu

Cena jednej vakcíny sa pohybuje okolo 2 600 Sk (potrebné sú tri dávky), náklady na liečbu chorôb spôsobených pneumokokmi sú však neporovnateľne vyššie. MUDr. Pavol Šimurka, primár detského oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Trenčíne, spomenul komplikovaný prípad z trenčianskej nemocnice, pri ktorom náklady na liečbu u chorého dieťaťa sa pohybovali okolo 165 tisíc korún, plus ďalšie niekoľkostotisícové náklady si vyžiadala špeciálna liečba v Bratislave, nehovoriac o nepriamych nákladoch.

Referenčné laboratórium

„Počet zachytených prípadov invazívnych pneumokokových ochorení u nás je klamlivo nízky. Je to iba špička ľadovca, reálny počet prípadov bude až 10-násobne vyšší. Je to dané tým, že sa v teréne nerobia vyšetrenia krvi na prítomnosť pneumokokov (tzv. hemokultúry), často sa nasadzujú antibiotiká už pri prvej horúčke a tým zostáva diagnóza pneumokokových ochorení skrytá. Musíme v tom urobiť poriadok,“ hovorí člen imunizačnej komisie prof. S. Dluholucký.

Na Slovensku sa má preto pri Úrade verejného zdravotníctva vytvoriť referenčné laboratórium, ktoré bude získavať reálne údaje o jednotlivých sérotypoch či počte a závažnosti invazívnych pneumokokových ochorení v SR.