Minister zdravotníctva oponuje HPI – podporných listov bolo viac ako sedem

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič nesúhlasí s tvrdením Health Policy Institue (HPI), že klame a zavádza verejnosť, keď tvrdí, že denne dostáva desiatky listov podporujúcich zavedenie jednej zdravotnej poisťovne. Naopak – je presvedčený, že „verejnosť klame a zavádza HPI“. Uvádza sa to v stanovisku Ministerstva zdravotníctva SR (MZ SR). Reaguje tak na informáciu, že v skutočnosti dostal minister zdravotníctva v období od 2. januára do 2. marca 2007 len sedem podporných listov. Podľa MZ SR otázky pri žiadosti poskytnúť údaje o podporujúcich listoch položilo HPI tak, aby neodrážali objektívnu skutočnosť.

„HPI si zámerne ako predmet svojho záujmu vybralo iba korešpondenciu výhradne adresovanú ministrovi zdravotníctva. Z nej však malo záujem iba o listy vyjadrujúce podporu zavedeniu systému jednej zdravotnej poisťovne, nezaujímali ho listy vyjadrujúce podporu navrhovaným zmenám, teda aj povinnému poisteniu poistencov štátu vo VšZP a v Spoločnej zdravotnej poisťovni. Zaslaná odpoveď – 7 listov – vyjadruje počet listov adresovaných priamo ministrovi v súvislosti s vyjadrením podpory zavedeniu systému jednej zdravotnej poisťovne v čase od 1. januára 2007 do 2. marca 2007, keď odosielateľom bola fyzická osoba,“ tvrdí MZ SR.

Podľa MZ SR je však listov, vyjadrujúcich podporu navrhovaným zmenám v zdravotníctve adresovaných priamo na rezort**, podstatne viac**. „Niektoré sú i anonymné, preto ich nebolo možné do požadovanej odpovede pre HPI zaradiť,“ konštatuje sa v stanovisku MZ SR.

Stanovisko MZ SR podporuje tvrdenie ministra, že osobne denne dostáva desiatky listov – v priemere 31 denne. Pomer pozitívnych k negatívnym bol k 22. marcu 2007 približne 3:1 v prospech pozitívnych, uzatvára stanovisko MZ SR.

Podporných listov proti pluralite bolo v skutočnosti sedem

Hromadná pripomienka k návrhu zákona o ZP – ministerstvo zdravotníctva ju odmieta