Nový liek pre diabetikov znižuje hmotnosť

BRATISLAVA 21. marca (WEBNOVINY) - Diabetici budú môcť viesť kvalitnejší život. Pomôcť im má prvé inkretinové mimetikum, ktoré je určené na liečbu diabetu II. typu. Ako preukázali štúdie, u týchto pacientov je účinok niektorých inkretinových hormónov znížený alebo úplne chýba. Liečba exenatidom, ktorý napodobňuje účinky prirodzene sa vyskytujúcich ...

BRATISLAVA 21. marca (WEBNOVINY) - Diabetici budú môcť viesť kvalitnejší život. Pomôcť im má prvé inkretinové mimetikum, ktoré je určené na liečbu diabetu II. typu. Ako preukázali štúdie, u týchto pacientov je účinok niektorých inkretinových hormónov znížený alebo úplne chýba. Liečba exenatidom, ktorý napodobňuje účinky prirodzene sa vyskytujúcich inkretinových hormónov, znižuje hladinu krvnej glukózy na požadovanú úroveň a vedie tiež k zníženiu hmotnosti.

Liek sa podáva dvakrát denne podkožne s klasickým jednorazovým perom, pacient teda nepotrebuje individuálne dávkovanie ako v prípade inzulínu. Nie je však vhodný pre tých, u ktorých sa liečba inzulínom začala. Diabetik zároveň získava pocit sýtosti, pričom sa redukuje chuť do jedla. Podľa štúdií schudli pacienti v priemere za dva roky, keď im podávali exenatide, okolo päť kíl. Ako povedala Zuzana Némethyová z diabetologickej ambulancie v Bratislave, ide o priaznivý efekt, lebo nadváhou až obezitou trpí približne 80 percent diabetikov.

Exenatide sa vyrába biosynteticky. Vedci ho na začiatku 90. rokov objavili v slinách jaštera kôrnatca jedovatého (Gila monster) s ľudským hormónom zažívacieho traktu, nazývaným peptid 1, podobný glukagónu. Je identický v 50 percentách. Kľúčovú úlohu hrá pri udržiavaní glukózovej homeostázy, stimuluje telo v produkcii inzulínu ako odpoveď na zvyšujúcu sa hladinu krvnej glukózy. Inhibuje uvoľňovanie glukózy z pečene po jedle, spomaľuje absorpciu živín, zároveň podporuje pocit sýtosti a znižuje chuť do jedla.

SITA