Súkromné poisťovne odmietajú Valentovičov spôsob rušenia lôžok

BRATISLAVA 20. marca (WEBNOVINY) - Súkromné zdravotné poisťovne odmietajú spôsob, akým minister zdravotníctva Ivan Valentovič navrhuje pristúpiť k rušeniu nemocničných lôžok. "Minister chce zrušiť celé oddelenia, či nemocnice bez toho, aby preukázal, že to povedie k vyššej kvalite a efektivite," uviedol prezident Združenia zdravotných poisťovní ...

BRATISLAVA 20. marca (WEBNOVINY) - Súkromné zdravotné poisťovne odmietajú spôsob, akým minister zdravotníctva Ivan Valentovič navrhuje pristúpiť k rušeniu nemocničných lôžok. "Minister chce zrušiť celé oddelenia, či nemocnice bez toho, aby preukázal, že to povedie k vyššej kvalite a efektivite," uviedol prezident Združenia zdravotných poisťovní (ZZP) SR Igor Dorčák. Ministerstvo zdravotníctva podľa neho nemá jasné kritériá, na základe ktorých by mali poisťovne pristúpiť k redukcii lôžok. Navrhovaný spôsob rušenia lôžok je podľa Dorčáka bez dôsledných analýz potrieb obyvateľov a dostupnosti zdravotnej starostlivosti a bez hodnotiacich kritérií efektívnosti a kvality.

Súkromné zdravotné poisťovne preto začínajú rokovať so zriaďovateľmi, s cieľom oboznámiť ich s postupom a kritériami, ktoré budú uplatňovať pri uzatváraní zmlúv s lôžkovými zariadeniami. ZZP už v januári 2007 predstavilo analýzu diferenciácie nemocničných oddelení na základe kritérií kvality a efektivity. Spolu s aktuálnymi poznatkami zdravotných poisťovní bude analýza základným predpokladom pre určenie konkrétnych parametrov redukcie lôžok. Ich plnenie, resp. neplnenie bude mať dopad na konečné rozhodnutie zdravotných poisťovní.

SITA