V roku 2006 darovalo obličku 29 žijúcich darcov

BRATISLAVA 15. marca (WEBNOVINY) - Počet žijúcich darcov obličiek na Slovensku sa zvyšuje. Potvrdili to výsledky kampane Oblička nad zlato, ktorá odštartovala 14. marca 2006. Za trištvrte roka od jej spustenia sa zvýšil počet uskutočnených transplantácií obličiek od žijúcich darcov o 62 percent. Pred spustením kampane sa v roku 2005 uskutočnilo 18 ...

BRATISLAVA 15. marca (WEBNOVINY) - Počet žijúcich darcov obličiek na Slovensku sa zvyšuje. Potvrdili to výsledky kampane Oblička nad zlato, ktorá odštartovala 14. marca 2006. Za trištvrte roka od jej spustenia sa zvýšil počet uskutočnených transplantácií obličiek od žijúcich darcov o 62 percent. Pred spustením kampane sa v roku 2005 uskutočnilo 18 z celkového počtu 123 takýchto operácií. Šesť z toho sa realizovalo v Bratislave, deväť v Banskej Bystrici, dve v Martine a jedna v košickom transplantačnom centre. Koncom roka 2006 počet darcov vzrástol na 29 z celkového počtu 139 transplantácií. V uplynulom kalendárnom roku transplantovali v Bratislave od žijúcich darcov osem obličiek, v Banskej Bystrici sa vykonalo 13, v Martine tri a v Košiciach päť operácií. Od mŕtvych darcov sa transplantovalo najviac v Košiciach (46), ďalej na pracovisku v Banskej Bystrici (37), Bratislave (33) a Martine (23). Úspechom je, že od začiatku tohto roka získalo na Slovensku novú obličku už 54 ľudí. Najviac operácií sa vykonalo v Bratislave (16), po pätnásť obličiek transplantovali v Banskej Bystrici a Košiciach a osem v Martine. "Transplantológia je práca multidisciplinárna, vyžaduje si tímovú prácu. Je to demonštrácia spolupráce v prospech pacienta," povedal predseda Slovenskej urologickej spoločnosti prof. Ján Breza a dodal, že slovenskí odborníci vedia a chcú transplantovať v záujme zvýšenia kvality života svojich pacientov.

Úlohou kampane bolo a stále je upozorniť na možnosť príbuzenského alebo emocionálneho darcovstva. Aj keď najväčší dôraz sa kladie na darcovstvo od mŕtveho (kadaverózneho) darcu, obličiek získaných práve od takýchto darcov je stále málo a nemôžu pokryť nároky štyroch transplantačných centier. Na Slovensku totiž ročne čaká na novú, funkčnú obličku asi 250 pacientov. O možnostiach, ktoré so sebou darcovstvo prináša, ako mení život pacienta a to, čo všetko treba o transplantovaní vedieť, informuje internetová stránka oblickanadzlato.sk. Návštevníci na nej získajú informácie o funkciách a ochoreniach obličiek a možnostiach liečby a zároveň ponúka priestor pre komunikáciu s odborníkmi. Tento rok ju tvorcovia spestria o recepty nízkobielkovinovej diéty, chat a fórum návštevníkov webstránky. Okrem toho na nej zverejnia informácie o akciách organizovaných Spoločnosťou transplantovaných a dialyzovaných pacientov a ich rodinných príslušníkov. Verejnosti je k dispozícii aj infolinka s číslom 0918 610 666, na ktorej lekári poskytujú poradenstvo každý pracovný deň v čase od 8:00 do 20:00.

Transplantácia obličky je z dlhodobého hľadiska pre pacienta s chronickým ochorením obličiek najlepšou alternatívou pre plnohodnotný život. Jeho zdravotný stav sa totiž postupne s vývojom ochorenia zhoršuje. až je časom odkázaný na dialýzu. Navštevovať ju musí niekedy až trikrát týždenne, strávi na nej dve až štyri hodiny. Z časového hľadiska je preto veľmi náročná, choré obličky však nelieči, iba pomáha pacientovi prežívať. Kvalitu preto dokáže pacientovi vrátiť iba transplantácia orgánu od mŕtveho alebo živého darcu. Darovanie obličky od žijúceho darcu nie je zákonom viazané iba na tzv. príbuzenské darcovstvo. Obličky sa v prospech inej osoby môže vzdať aj kamarát, priateľ, či manžel a druh. V takom prípade sa hovorí o emocionálnom darcovstve. Využíva sa aj tzv. krížové darcovstvo, čo znamená doslova darovanie obličky na kríž, napríklad v prípade dvoch manželských párov, z ktorých je jeden z manželov chorý a druhý ochotný darovať svoju obličku. Vedením registrov takýchto párov môžu lekári a koordinátori transplantačných programov vytvoriť celý súbor pacientov ochotných vymeniť si obličky navzájom. Kvalita života darcu s jednou obličkou sa podľa odborníkov väčšinou nezmení. Ako príklad slúži, že mnohí ľudia sa s jednou obličkou narodili a žijú s ňou bezproblémovo bez toho, aby vedeli, že im druhá chýba.

SITA