Konzumácia kakaa pomáha predchádzať niektorým ochoreniam

BRATISLAVA 15. marca (WEBNOVINY) - Profesor Harvardskej univerzity Norman Hollenberg tvrdí, že jedna z látok obsiahnutých v kakau znižuje riziko vzniku cukrovky, zhubného bujnenia a ochorení obehového systému. N. Hollenberg to zistil vďaka pozorovaniu zdravotného stavu indiánov panamského kmeňa Kuna.

BRATISLAVA 15. marca (WEBNOVINY) - Profesor Harvardskej univerzity Norman Hollenberg tvrdí, že jedna z látok obsiahnutých v kakau znižuje riziko vzniku cukrovky, zhubného bujnenia a ochorení obehového systému. N. Hollenberg to zistil vďaka pozorovaniu zdravotného stavu indiánov panamského kmeňa Kuna.

Vedec dospel k záveru, že konzumácia kakaových bôbov, významných pre obsah epikatechínu, chráni pred vznikom niektorých civilizačných ochorení. Epikatechín je antioxidant a okrem kakaa sa vyskytuje aj v niekoľkých druhoch ovocia.

Svoju tézu podporil vedec zistením, že spomedzi indiánov trpelo v čase jeho výskumu civilizačnými ochoreniami typickými pre západnú civilizáciu iba desať percent populácie. Členovia kmeňa Kuna pritom konzumujú kakao denne.

SITA/AP