Pokožka si pamätá všetko, najviac ľahostajnosť

BRATISLAVA 9. marca (WEBNOVINY) - Slnko nesvieti iba na dovolenke. Na účinky slnečných lúčov preto treba pamätať nielen pri slnení, ale aj cestou do práce či školy. A tiež nie iba cez leto, lebo napríklad v zime sa od snehu odráža slnečné žiarenie podobne ako v lete od vodnej hladiny, no ešte intenzívnejšie. K najčastejším popáleniam pokožky a nepríjemným alergickým reakciám ale aj tak dochádza v lete.

BRATISLAVA 9. marca (WEBNOVINY) - Slnko nesvieti iba na dovolenke. Na účinky slnečných lúčov preto treba pamätať nielen pri slnení, ale aj cestou do práce, či školy. A tiež nie iba cez leto, pretože napríklad v zime sa od snehu odráža slnečné žiarenie podobne ako v lete od vodnej hladiny, no ešte intenzívnejšie. K najčastejším popáleniam pokožky a nepríjemným alergickým reakciám ale aj tak dochádza v lete.

Dnes je, zdá sa, umením aj výber správneho opaľovacieho krému, ktorých je na trhu množstvo. Ako upozornila riaditeľka 1. laserového a dermatokozmetického centra v Bratislave MUDr. Jana Šrámeková, krémy s ochrannými faktormi vyrobené farmaceutickými spoločnosťami prechádzajú náročnejšími testami ako tie z produkcie kozmetických firiem, čo môže podmieňovať ich kvalitu.

Dôležité však je aj to, ako a kedy sa natierať. Úplne nevhodné je prísť na pláž či lyžiarsky svah a aplikovať si krém až tam. Odporúča sa naniesť vrstvu krému 20 až 30 minút ešte pred vystavením sa slnečnému žiareniu. Krém by sa mal pritom aplikovať každé dve až tri hodiny. Z pokožky sa totiž vytráca tak ľahko, že si to neuvedomujeme - s každým kúpaním, dotykom uteráku, ležadla, oblečením si trička. Zaujímavosťou napríklad je, že kvapky vody napomáhajú rýchlejšiemu vstrebávaniu slnečného žiarenia do pokožky, čím vzniká riziko úpalu. Preto je vhodné po kúpaní sa radšej osušiť uterákom.

Výber vhodného ochranného krému treba zvážiť nielen v závislosti od jeho ochranného faktora, ale aj vzhľadom na vlastný typ pleti, tzv. fototyp. Od fototypu totiž závisí dĺžka pobytu na slnku. Osoby s európskym typom pleti (fototyp 2), ktorých je v slovenskej populácii asi 70 percent, by mali začínať opaľovanie prípravkami s ochranným faktorom SPF 50+ a postupne prejsť k prípravkom s SPF 20 a SPF 30. Pre tento fototyp sú typické blond vlasy, svetlá pokožka, mierne opálenie a vysoké riziko spálenia.

Zvyšných 30 percent slovenskej populácie má zväčša pokožku fototypu 3, ktorý charakterizujú svetlo hnedé vlasy, matná pokožka, časté spálenie sa a mierne opálenie. Osoby s týmto fototypom by sa mali chrániť faktorom 20 až 30.

Najnevhodnejším časom pre pobyt na slnku je čas od 11. do 16. h. Vtedy totiž slnečné žiarenie dosahuje svoje maximum. Odborníci prízvukujú nezabúdať na slnečné okuliare. UV žiarenie je totiž síce voľným okom nepostihnuteľné, no môže vyvolať pálenie očí. Chrániť sa treba aj vo vetre, či keď je zamračené. Oblaky totiž prepúšťajú viac ako 90 percent UV žiarenia a najmä nebezpečné UV A.

SITA