List upozorňuje Fica na podozrenia pri predaji polikliník

BANSKÁ BYSTRICA 2. marca (WEBNOVINY) - Banskobystrický súkromný lekár Štefan Grom otvoreným listom vyzýva premiéra Roberta Fica, aby ako predseda Smeru-SD, najsilnejšej strany v Zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), vyzval župných poslancov, aby zrušili obchodnú verejnú súťaž na predaj župných polikliník a vyhlásili novú, transparentnú. Súčasný proces predaja majetku BBSK v správe župných polikliník považuje za netransparentný a poburujúci.

BANSKÁ BYSTRICA 2. marca (WEBNOVINY) - Banskobystrický súkromný lekár Štefan Grom otvoreným listom vyzýva premiéra Roberta Fica, aby ako predseda Smeru-SD, najsilnejšej strany v Zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), vyzval župných poslancov, aby zrušili obchodnú verejnú súťaž na predaj župných polikliník a vyhlásili novú, transparentnú. Súčasný proces predaja majetku BBSK v správe župných polikliník považuje za netransparentný a poburujúci.

„Celý proces je výsmechom slušnosti, spravodlivosti a rovnosti možností na účasti v obchodnej verejnej súťaži,“ píše Š. Grom predsedovi vlády. Pripomína mu, že otváranie obálok v súťaži sa konalo na ôsmy deň od jej vyhlásenia, navyše oznam o súťaži zverejnil BBSK iba na svojej úradnej tabuli od 2. do 9. februára a na svojej internetovej stránke len od 2. do 5. februára.

Podozrivé je podľa Š. Groma aj vyhlásenie súťaže už na druhý deň od jej schválenia Zastupiteľstvom BBSK, v deň, keď župan Milan Murgaš (Smer-SD) podpísal príslušné uznesenie. „Podotýkam, že ostatných 19 uznesení z tohto zasadnutia Zastupiteľstva čakalo na podpis ešte šesť dní!“ uvádza Š. Grom.

Kritizuje aj súťažné podmienky, ktorých časť bola podľa neho pre niektorých záujemcov objektívne nesplniteľná, napríklad predložiť načas potvrdenie o vyrovnanosti záväzkov voči daňovému úradu či Sociálnej poisťovni. „Z toho jednoznačne vyplýva, že podmienky obchodnej verejnej súťaže boli určené pre konkrétny okruh potenciálnych záujemcov, ktorí boli oboznámení s ich obsahom vopred a nebol pre nich problém ich akceptovať,“ dodáva Š. Grom, ktorý mal záujem o kúpu jednej z budov banskobystrickej polikliniky. Úrad BBSK ako aj župan Murgaš opakovane odmietli akékoľvek podozrenia z netransparentnosti súťaže na predaj polikliník.

Š. Grom spochybňuje aj zdôvodnenie potreby predaja župných polikliník ich údajným zadlžením a hrozbou exekúcií, ktorú pripomína M. Murgaš. Minimálne Poliklinika Banská Bystrica nebola k 31. decembru minulého roka zadlžená, čo Š. Gromovi písomne uviedol jej riaditeľ Ladislav Slobodník.

Podľa Š. Groma sú navyše firmy, ktoré zvíťazili vo verejnej obchodnej súťaži na predaj majetku BBSK v správe župných polikliník personálne prepojené nielen navzájom, ale aj na firmu LPD - BIOPHARMA, v ktorej je spoločníkom župan Milan Murgaš. Ako Grom spresnil pre agentúru SITA, ďalší spoločník a zároveň konateľ firmy LPD – BIOPHARMA Milan Žirko z Martina je totiž spolu s Erikom Kováscom z Nového Mesta nad Váhom spoločníkom vo firme BONIDON. Podľa obchodného registra má však Erik Kovács uvedený ako spoločník firmy BONIDON iný titul a adresu ako Erik Kovács z toho istého mesta, ktorý figuruje vo firmách Cityfarma Slovakia a PILULKA, vysoko pravdepodobne personálne prepojených s firmami ACIDUM, PLANTAGO SK, VISCUM a PINUS SK – víťazmi obchodnej súťaže na predaj majetku BBSK v správe polikliník.

V obchodnom registri je však tiež uvedené, že Milan Žirko bol do 23. februára tohto roka konateľom firmy MG RATIO, ktorej spoločníkom je od 24. februára Cityfarma Slovakia. V MG RATIO figurujú alebo v minulosti figurovali ako spoločníci respektíve konatelia aj mená Jozef Durdík a Viliam Fuchs, ktoré figurujú aj pri firme ACIDUM, a Peter Zmatek, ktorý má rovnaké meno a adresu ako spoločník vo firmách PLANTAGO SK, VISCUM a PINUS SK.

M. Murgaš sa pre agentúru SITA prostredníctvom hovorcu BBSK Martina Krupu vyjadril, že tieto informácie sú preňho "znepokojujúce“, konkrétnejšie sa vyjadrí na mimoriadnej tlačovej besede.

V liste, ktorý riaditeľom župných sociálnych zariadení poslal 12. januára vedúci odboru sociálnych vecí a zdravotníctva župného úradu Vladimír Novák, im z dôvodu „centralizácie“ odporúča odoberať liečivá a zdravotnícke pomôcky zo siete lekární Cityfarma. Novák na takomto odporúčaní nevidí nič zlé ani nenormálne. „Ide o efektívne vynakladanie finančných prostriedkov. Odber liekov a zdravotníckeho materiálu stojí sociálne zariadenia, ktoré sú našimi rozpočtovými organizáciami, značné peniaze. Firma Cityfarma nás oslovila s výhodnou ponukou, rovnako by sme odporúčali aj ktorúkoľvek inú firmu,“ uviedol 13. februára V. Novák. Župan Milan Murgaš vtedy na otázku novinárov uviedol, že Cityfarma nie je medzi záujemcami o kúpu župných polikliník.

SITA