Iniciátori pripomienky odmietajú postoj rezortu zdravotníctva

BRATISLAVA 1. marca (WEBNOVINY) - Iniciátori hromadnej pripomienky k novele zákona o zdravotnom poistení odmietajú postoj ministerstva zdravotníctva (MZ), ktoré ich pripomienku nepovažuje za hromadnú. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič v stredu vyhlásil, že podľa jeho informácií je na pripomienke iba 146 podpisov. "Legislatívne pravidlá vlády ...

BRATISLAVA 1. marca (WEBNOVINY) - Iniciátori hromadnej pripomienky k novele zákona o zdravotnom poistení odmietajú postoj ministerstva zdravotníctva (MZ), ktoré ich pripomienku nepovažuje za hromadnú. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič v stredu vyhlásil, že podľa jeho informácií je na pripomienke iba 146 podpisov. "Legislatívne pravidlá vlády neupravujú formu stotožnenia sa s hromadnou pripomienkou. Výklad MZ preto považujeme za účelový, so snahou zabrániť verejnosti uplatniť svoje pripomienky k násilnému prepoisteniu," uvádza sa vo vyhlásení iniciátorov pripomienky.

Občianske združenia už viackrát iniciovali hromadné pripomienky vrátane podpisov cez internet. Podľa iniciátorov takúto formu ministerstvá doteraz nespochybňovali. Ako iniciátori upozornili, MZ zverejnilo návrh zákona na svojej internetovej stránke a uviedlo e-mailovú adresu pracovníka ministerstva, na ktorú sa majú pripomienky doručovať. "Trváme na tom, aby ministerstvo rešpektovalo podporu občanov hromadnej pripomienke prostredníctvom internetu," zdôraznili iniciátori.

S hromadnou pripomienkou za zachovanie slobody výberu zdravotnej poisťovne sa stotožnilo takmer tritisíc občanov. Z toho okolo 2 400 sa podpísalo cez formulár na internetovej stránke a približne 300 na hárky. Zoznam podpísaných občanov odovzdaný do podateľne MZ obsahoval pri každom podpísanom jeho meno, priezvisko a adresu bydliska. Všetky tieto údaje majú organizátori k dispozícii a v stredu ich poskytli ministerstvu zdravotníctva.

Novela zákona o zdravotnom poistení obmedzuje slobodný výber poisťovne, V pripomienke sa signatári vyslovili proti povinnému poisteniu štátnych poistencov vo verejnoprávnych zdravotných poisťovniach. Iniciátormi pripomienky boli Health Policy Institute, Inštitút ekonomických a sociálnych štúdií INESS, Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika a Občianska konzervatívna strana. Ich predstavitelia pred stredajším odovzdaním pripomienky pre médiá zdôraznili, že návrh na obmedzenie slobody výberu zdravotnej poisťovne nemá žiaden reálny dôvod a je diskriminačný.

SITA