Hromadná pripomienka k návrhu zákona o ZP - ministerstvo zdravotníctva ju odmieta

Hromadnú pripomienku k návrhu zákona o zdravotnom poistení, ktorú podpísalo viac ako 2 000 občanov, odovzdali na Ministerstve zdravotníctva SR zástupcovia Občianskej konzervatívnej strany, Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika, Health Policy Institute a INESS. Súčasťou navrhovanej novely sú zmeny, ktorými sa zamedzí slobodnému výberu zdravotnej poisťovne pre poistencov štátu. Ak ministerstvo zdarvotníctva pripomienke nevyhovie, musí sa uskutočniť rozporové konanie, vzhľadom na to, že hromadnú pripomienku podpísalo viac ako 500 občanov.

Podľa iniciátorov návrh nie je podoprený žiadnymi reálnymi dôvodmi. „Návrh urobí zo štátnych zamestnancov, detí, študentov, dôchodcov, invalidov a ďalších ľudí občanov druhej kategórie, ktorí budú mať obmedzené právo slobodne sa rozhodnúť, poistením v ktorej zdravotnej poisťovni môžu najlepšie realizovať ochranu svojho zdravia. Preto žiadame, aby boli z návrhu novely zákona o zdravotnom poistení vypustené všetky ustanovenia, ktoré obmedzujú slobodný výber zdravotnej poisťovne,“ uvádza sa v stanovisku iniciátorov.

V súčasnosti rozhodujú o výbere zdravotnej poisťovne detí ich rodičia. Podľa návrhu zákona majú mať toto právo obmedzené, čo je neprijateľný zásah do ich rodičovských práv a do autonómie rodiny. Diskriminačne pôsobí návrh aj voči dôchodcom, invalidom a ďalším skupinám. Štát totiž neplatí poistenie za vybrané skupiny ľudí zo zdrojov, ktoré sám vytvoril, ale z daní, ktoré získal od pracujúcich občanov, čiže aj od rodičov neplnoletých detí alebo od detí a vnukov súčasných dôchodcov.

Podľa Petra Pažitného z Health Policy Institute je neprípustné, aby v slobodnej spoločnosti štát prikazoval, kto má byť poistený v akej zdravotnej poisťovni. "Je neprípustné, aby napríklad dôchodca, ktorý by v súkromnej poisťovni mal šancu v krátkom čase dostať sa na náročnú operáciu, zmenou zdravotnej poisťovne túto možnosť stratí. Kým štátne zdravotné poisťovne majú na čakacích listinách 8 000 občanov, súkromné zdravotné poisťovne takéto zoznamy nemajú," tvrdí P. Pažitný. Na otázku ZDRAVIE.sk, či si myslí, že zákon schválila, odpovedal: "Ak vo vláde zvíťazí zdravý rozum, tak takýto zákon nemôže prejsť."

Stanovisko MZ SR

Podľa stanoviska ministerstva zdravotníctva pri posudzovaní hromadnej pripomienky je potrebné, aby každá osoba, ktorá sa s ňou stotožnila, k svojmu podpisu uviedla meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu. Ak ide o právnickú osobu, mala by uviesť svoj názov a sídlo, meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu osoby oprávnenej konať v jej mene.

„Po posúdení hromadnej pripomienky verejnosti k návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 580/2004 Z.z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z.z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov konštatujeme, že hromadnú petíciu vlastnoručne podpísalo 146 ľudí. Vzhľadom na to nie je ministerstvo zdravotníctva povinné uskutočniť rozporové konanie k tejto hromadnej pripomienke,“ uvádza sa v stanovisku MZ SR, ktoré ZDRAVIE.sk poskytla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Silvia Balázsiková.

Čítajte viac: MZ odmieta hromadnú pripomienku - podľa HPI neoprávnene