Nové zákony podľa poisťovní zhoršia zdravotnú starostlivosť

BRATISLAVA 28. februára (WEBNOVINY) - Ak navrhované legislatívne zmeny v zdravotnom poistení schváli parlament v tej podobe, ako ich navrhuje ministerstvo zdravotníctva, podľa Združenia zdravotných poisťovní SR (ZZP) to zhorší dostupnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti. Ako na stredajšej tlačovej besede uviedol výkonný riaditeľ ZZP Eduard Kováč, ...

BRATISLAVA 28. februára (WEBNOVINY) - Ak navrhované legislatívne zmeny v zdravotnom poistení schváli parlament v tej podobe, ako ich navrhuje ministerstvo zdravotníctva, podľa Združenia zdravotných poisťovní SR (ZZP) to zhorší dostupnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti. Ako na stredajšej tlačovej besede uviedol výkonný riaditeľ ZZP Eduard Kováč, navrhované úpravy legislatívy pacientom nijako nepomôžu, práve naopak. "Nezvýšia sa úhrady poskytovateľom, neskrátia sa čakacie lehoty, nebude viac finančných zdrojov v zdravotníctve, zato sa zvýši administratíva," zhrnul Kováč. Na mieste je preto podľa neho otázka, prečo ministerstvo túto zmenu vôbec navrhuje.

Ministerstvo zdravotníctva navrhuje v pripravovaných nových zákonoch okrem iného zaviesť povinné poistenie štátnych poistencov vo verejnoprávnych zdravotných poisťovniach. Má sa to týkať detí, dôchodcov, nezamestnaných, vojakov a ostatných uniformovaných zložiek a ďalších poistencov štátu. Zároveň menia zdravotné poisťovne na akciové spoločnosti bez možnosti podnikať a dosahovať zisk. "Slovenská zdravotnícka legislatíva ešte nepoznala návrhy, ktoré by viedli k tak masívnej konfrontácii s Ústavou SR, s medzinárodnými zmluvami a v zásadnom rozpore s programovým vyhlásením vlády," komentoval Kováč. Ako pripomenul, vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala zachovať pre všetky zdravotné poisťovne rovnocenné postavenie.

Za najväčší problém návrhov nových zákonov považuje ZZP práve povinné poistenie štátnych poistencov. Ako upozornil predseda ZZP Igor Dorčák, pri masívnych presunoch poistencov, pričom to môže byť aj niekoľkokrát do roka, poisťovne budú mať problémy s kalkuláciou nákladov na nákup zdravotnej starostlivosti. Podľa Kováča tiež nastane problém s poistencami na čakacích listinách. Zákon totiž neupravuje, na aké miesto treba nového poistenca zapísať a ako dlho bude musieť na príslušnú zdravotnú starostlivosť čakať.

ZZP nesúhlasí ani so stratou slobodnej voľby zdravotnej poisťovne pre väčšinu obyvateľstva. Povinne poistených by totiž malo byť vyše troch miliónov občanov, z toho približne milión by sa musel prepoistiť. Keďže povinne poistené by mali byť aj deti, znamenalo by to delenie rodín a odňatie časti zodpovednosti rodičov za ich deti.

Ak by parlament schválil aj zákaz zisku zdravotných poisťovní, podľa ZZP by tým vyslal najhorší signál pre právnu istotu v celkom podnikateľskom prostredí. Slovensko by navyše mohlo čeliť medzinárodným arbitrážam pre ochranu investícií, keďže niektoré zdravotné poisťovne sú dcérami zahraničných firiem. Podľa názoru ZZP zákony porušujú Ústavu SR, nakoľko majú retroaktívny charakter, sú v rozpore s princípom rovnosti pred zákonom a ohrozujú právo vlastniť majetok a právo podnikať. Takisto sú v rozpore s povinnosťou štátu chrániť a podporovať hospodársku súťaž.

SITA