SAFS: Celoplošné zníženie cien liekov nie je systémový krok

Slovenská asociácia farmaceutických spoločností orientovaných na výskum a vývoj (SAFS) oceňuje, že ju ministerstvo zdravotníctva SR prizvalo v januári na rokovania o pripravovanom celoplošnom znížení cien liekov. „Sú nám však bližšie trhové regulácie. Celoplošné zníženie cien nie je systémový krok, ale vláda má právo regulovať ceny,“ uviedol predseda predstavenstva Slovenskej asociácie farmaceutických spoločností Miroslav Lednár. Podľa neho by to však mal byť spôsob spravodlivý, transparentný s jednoznačnou metodikou a v súlade so smernicami Európskej únie.

Práve zosúladenie s legislatívou Európskej únie vidí M. Lednár ako problém. „Slovenská legislatíva nespĺňa všetky náležitosti požadované smernicou EÚ o transparentnosti postupov pri cenotvorbe a kategorizácii liekov,“ tvrdí M. Lednár. „Požadovali sme 90-dňovú tzv. nábehovú lehotu podľa európskych smerníc, ministerstvo však túto našu požiadavku odmietlo,“ konštatoval M. Lednár.

Návrh opatrenia ministerstva zdravotníctva o rozsahu regulácie cien v zdravotníctve prišlo podľa M. Lednára „v strede obdobia“ – teda v čase, keď už firmy fungujú podľa schválených rozpočtov. Navrhované plošné zníženie cien liekov od 15. marca preto naruší príjem objemu prostriedkov a, pochopiteľne, firmy budú musieť obmedziť výdavky, konštatoval M. Lednár.

Od 1. apríla sa zrejme zníži cena liekov o 6,6 percenta