Čínskej aktivistke v boji proti AIDS odlet do USA povolili

BRATISLAVA 26. februára (WEBNOVINY) - Čínska aktivistka v boji proti AIDS, ktorej žiadosť vycestovať za hranice úrady niekoľkokrát zmietli zo stola, dnes odletela do Spojených štátov amerických, kde si má prebrať cenu od skupiny podporovanej senátorkou Hillary Rodham Clinton. Osemdesiatročná gynekologička na dôchodku, Gao Yaojie sa bojí, že keď bude v USA otvorene hovoriť o epidémii AIDS, čaká ju doma odveta.

**"Som zmätená a mám obrovskú dilemu. Ak nepoviem pravdu, budem klamať ľuďom na celom svete. Ak ju poviem, bojím sa, že ma zatknú," priznala Gao na Medzinárodnom letisku v Pekingu, kde čakala na odlet do Newarku v štáte New Jersey.

Napriek tomu, že neprezradila, ktoré problémy majú byť v krajine tabu, v minulosti sa jej podarilo prekvapiť čínskych predstaviteľov, keď odhalila machinácie s predajom krvi, ktorá nainfikovala v deväťdesiatych rokoch tisícky ľudí vírusom HIV, prevažne v jej domácej provincii Henan. Sestričky často používali špinavé ihly a ľudia, predávajúci plazmu, ju dopĺňali krvou kontaminovanou HIV.

Tak ako čínska vláda, aj Organizácia Spojených národov (OSN) vyhlásili, že tento problém sa podarilo dostať pod kontrolu. Minulý rok, bolo asi päť percent infekcií spojených s kupčením s krvou, ktoré zakázali. Dedičstvo problému, s ktorým sa vláda iniciatívne pustila do boja, však stále prežíva. Obete, ktoré doteraz žijú, za ich utrpenie nikto neodškodnil a každý deň musia čeliť neférovej diskriminácii. Mnohé deti, ktoré pre epidémiu osireli, nemajú adekvátnu starostlivosť.

V roku 2001 čínske úrady odmietli dať Gao pas, aby mohla ísť do Washingtonu prijať cenu od OSN. O dva roky neskôr jej zabránili ísť aj na Filipíny, kde mala dostať cenu Ramona Magsaysaya za svoje služby verejnosti. Tento mesiac ju 20 dní držali v domácom väzení, aby jej zabránili ísť do Pekingu a vybaviť si víza do Spojených štátov amerických.

Gao priznala, že miestne autority sa jej opakovane vyhrážali, aby do zahraničia nevycestovala. Pred jej domom denne stávali desiatky policajtov v civile, ktorí mali príkaz nepustiť ju von. Napokon však tlak ustál a 16. februára dostala povolenie odísť. Obmäkčiť úrady sa podarilo vďaka intenzívnemu medzinárodného tlaku, vrátane niekoľkých výziev Hillary Rodham Clinton a ďalších skupín na ochranu ľudských práv.

Rozhodnutie pustiť ju, dokázalo nezvyčajný zvrat pre čínske autority, ktoré sú v posledných rokoch stále otvorenejšie problému epidémie AIDS. Stále však nedôverujú nezávislým aktivistom, ktorých často zadržiavajú a obťažujú. Gao cestuje do USA so svojou kolegyňou, kde si 14. marca preberie cenu odovzdávanú Vital Voices Global Partnership vo Washingtone. V tom istom čase, bola diskriminácia, akej musia čeliť čínske AIDS siroty hlavnou témou krátkeho dokumentárneho filmu The Blood of Yingzhou District, ktorý vo svojej kategórii získal prestížnu Cenu Akadémie.

SITA/AP** BRATISLAVA 26. februára (WEBNOVINY) - Čínska aktivistka v boji proti AIDS, ktorej žiadosť vycestovať za hranice úrady niekoľkokrát zmietli zo stola, dnes odletela do Spojených štátov amerických, kde si má prebrať cenu od skupiny podporovanej senátorkou Hillary Rodham Clinton. Osemdesiatročná gynekologička na dôchodku, Gao Yaojie sa bojí, že keď bude v USA otvorene hovoriť o epidémii AIDS, čaká ju doma odveta.