Podľa I. Valentoviča už v marci môžu mať zdravotníci zvýšené platy

Podľa ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča sa môžu zdravotnícki pracovníci dočkať v marci zvýšených platov. „Spoločná zdravotná poisťovňa aj Všeobecná zdravotná poisťovňa podpísali dodatky k zmluvám, v ktorých zvýšili platby pre nemocnice o 20 percent. Riaditeľov nemocníc som písomne zaviazal, aby tieto prostriedky použili na zvýšenie platov,“ uviedol v nedeľňajšej televíznej relácii Na telo minister zdravotníctva. I. Valentovič však nevedel povedať, o koľko sa platy zvýšia.

Všeobecná zdravotná poisťovňa zvýšila platby pre lôžkové zdravotnícke zariadenia od 1. januára 2007 minimálne o 10 %, Spoločná zdravotná poisťovňa zvýšila platby pre fakultné nemocnice o 20 %, pre ostatné lôžkové zariadenia o 10 %. Riaditeľka SZP JUDr. Zuzana Zvolenská to zdôvodnila vyššou náročnosťou liečby vo fakultných nemocniciach.

Zvýšené platby za ukončené hospitalizácie by mali do nemocníc nabehnúť práve v marci. Aké percentuálne zvýšenie platov to bude znamenať, však nevie nikto odhadnúť. Predseda výboru NR SR pre zdravotníctvo Viliam Novotný (SDKÚ) si myslí, že „Smer sa bude snažiť dodržať vágne predvolebné sľuby, aj keď nebudú finančne kryté“.

Lekárske odborové združenie podľa jeho predsedu Mariana Kollára trvá na svojej požiadavke 30-percentného zvýšenia platov od marca 2007. „Potom už nebude komu,“ povedal vo štvrtok v relácii De Facto M. Kollár.

Podľa riaditeľky žilinskej fakultnej nemocnice Ing. Daniely Bekeovej je 30-percentné zvýšenie platov lekárov nereálne.