V. Novotný: Materiál o reštrukturalizácii lôžok je paškvil

V správe o pripravovanej reštrukturalizácii lôžok sa nezohľadnil regionálny prístup. Materiál je paškvil, je zlý. Výrazne znižuje počet lôžok v Prešovskom a Košickom kraji, pričom neberie do úvahy napríklad dvojnásobnú hospitalizáciu onkologických a kardiovaskulárnych pacientov a naopak absurdne zvyšuje počet lôžok v Bratislave. Uviedol k redukcii lôžok Viliam Novotný (SDKÚ), predseda výboru NR SR pre zdravotníctvo v dnešnej relácii televízie JOJ De Facto. Pri návrhu redukcie pracovná skupina podľa V. Novotného uprednostnila politický prístup.

Podľa ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča zo slov V. Novotného „cítiť lokálpatriotizmus“ a s jeho názorom nesúhlasí. „Nová vláda našla zdravotníctvo v chaotickom a dezolátnom stave a paradoxne – práve vláda socialistov – sa konečne po 20 rokoch odhodlala k redukcii lôžok v zdravotníckych zariadeniach. K redukcii sa nebude postupovať 3 lôžka tam, 8 inde, ale systematicky, v prípade zdravotníckych zariadení, ktoré nie sú v kompetencii ministerstva zdravotníctva, po dohode s VUC,“ uviedol I. Valentovič.

V. Novotný sa obáva, že ministerstvo zdravotníctva bude VšZP a Spoločnej zdravotnej poisťovni (zatiaľ sú akciovými spoločnosťami so 100 %-nou účasťou štátu – pozn. red.) diktovať, s ktorými zdravotníckymi zariadeniami majú uzatvoriť zmluvu.

Vlastný návrh na redukciu lôžok v zdravotníckych zariadeniach, ktorý vychádzal z odlišnej metodológie, má aj Združenie zdravotných poisťovní, ktoré ho predložilo ministerstvu zdravotníctva. I. Valentovič aj výkonný riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní SR Eduard Kováč vidia ideálne riešenie v prieniku obidvoch návrhov. Rovnaký názor má aj generálny riaditeľ VšZP Anton Kováčik, podľa ktorého by však bolo najlepším riešením bolo, keby redukciu lôžok urobili zdravotné poisťovne. Podstatné je čo zdravotnícke zariadenia robia, na akej úrovni a ako efektívne pracujú,“ zdôraznil E. Kováč.

ZZP hodnotí nemocnice oddelenia nemocníc podľa efektivity a kvality

Vláda SR: Prešovský kraj zrejme príde o 2 062 lôžok