Zníženie cien liekov má ušetriť 1,5 mld. Sk

BRATISLAVA 19. februára (WEBNOVINY) - Hromadné zníženie cien liekov má podľa ministerstva zdravotníctva (MZ) priniesť úsporu vo výške 1,5 mld. Sk. Uvádza sa to v návrhu cenového opatrenia, ktoré má začať platiť od 15. marca tohto roku. "Dôvodom na zníženie cien liekov je posilňovanie slovenskej koruny k euru a k americkému doláru. Keďže do ceny ...

BRATISLAVA 19. februára (WEBNOVINY) - Hromadné zníženie cien liekov má podľa ministerstva zdravotníctva (MZ) priniesť úsporu vo výške 1,5 mld. Sk. Uvádza sa to v návrhu cenového opatrenia, ktoré má začať platiť od 15. marca tohto roku. "Dôvodom na zníženie cien liekov je posilňovanie slovenskej koruny k euru a k americkému doláru. Keďže do ceny liekov môžu byť podľa zákona o cenách zahrnuté len ekonomicky oprávnené náklady, posilňovanie koruny znižuje ekonomicky oprávnené náklady, z čoho logicky vyplýva nutnosť prijať opatrenie na zníženie cien liekov," odôvodňuje MZ zníženie cien.

Cenovej regulácii MZ podlieha cena od výrobcu alebo dovozcu, veľkodistribučná marža a lekárenská marža. MZ pritom navrhuje zníženie cien od výrobcu alebo dovozcu. Veľkodistribučná marža a lekárenská marža sa nemajú meniť. Ceny by sa mali znížiť iba pri liekoch, ktoré nie sú voľnopredajné.

S platnosťou od 1. apríla plánuje MZ vydať aj novú kategorizáciu zdravotníckych pomôcok. Oproti súčasnej kategorizácii má obsahovať zmeny a doplnky jednotlivých skupín zdravotníckych pomôcok. Nový kategorizačný zoznam by mal obsahovať 56 novo zaradených položiek, vyradiť by sa mala jedna. Počet zdravotníckych pomôcok zaradených v kategorizácii by sa tak mal zvýšiť na 3 395. Z toho by bez doplatku pacienta malo byť 2 026 a s doplatkom 1 369.

SITA

Najčítanejšie články