Rybie mäso prináša vraj viac benefitov ako rizík

BRATISLAVA 16. februára (WEBNOVINY) - Konzumácia rybieho mäsa a plodov mora v tehotenstve prináša pre dieťa väčšie benefity ako riziká. Vyplýva to z najnovšej štúdie britských vedcov pod vedením emeritnej profesorky Jeany Golding. Deti matiek, ktoré jedli dostatok rybieho mäsa počas tehotenstva, majú v siedmich až ôsmich rokoch lepšie vyvinuté komunikačné schopnosti a ľahšie sa adaptujú v spoločnosti.

BRATISLAVA 16. februára (WEBNOVINY) - Konzumácia rybieho mäsa a plodov mora v tehotenstve prináša pre dieťa väčšie benefity ako riziká. Vyplýva to z najnovšej štúdie britských vedcov pod vedením emeritnej profesorky Jeany Golding. Deti matiek, ktoré jedli dostatok rybieho mäsa počas tehotenstva, majú v siedmich až ôsmich rokoch lepšie vyvinuté komunikačné schopnosti a ľahšie sa adaptujú v spoločnosti.

Predošlý výskum skupiny Avon Longitudinal preukázal, že omega-3 mastné kyseliny (omega-3 MK) obsiahnuté v rybom mäse, hlavne v olejnatých rybách, sa spájajú s posilnením mozgu a vývojom sociálnych schopností v budúcnosti. Vtedy sa však tím vedcov zameral iba na deti vo veku do troch až štyroch rokov.

V novej štúdii sa vedci z Bristolskej univerzity a Amerického inštitútu zdravia pýtali 11 875 tehotných žien na konzumáciu plodov mora a rybieho mäsa. U detí zasa sledovali nielen komunikačné a adaptačné schopnosti, ale aj celkové IQ. Pri vyhodnocovaní brali do úvahy aj socioekonomické faktory.

Zistili, že konzumácia menej ako 340 gramov rybieho mäsa a plodov mora týždenne znižuje verbálne schopnosti detí do 48 percent. Práve takéto množstvo odporúča konzumovať aj Agentúra pre potravinové štandardy (FSA). Nedostatok tohto mäsa v strave sa podpisuje pod horšie správanie, slabšiu motoriku a sociálnu prispôsobivosť.

J. Golding tvrdí, že ženy by sa mali riadiť odporúčaniami FSA a zaradiť do svojho jedálneho lístka viacero druhov rybieho mäsa. Na omega-3 MK sú bohaté napríklad losos, makrela či sardinky. Práve tieto MK sú podľa profesora nutrície Roberta Grimbleho zo Southamptonskej univerzity veľmi dôležité pre rozvoj mozgu. "O tom, že ryby sú toxické sa hovorilo dlho, ale táto štúdia preukázala, že poškodenia sú oproti benefitom pri konzumácii rýb zanedbateľné," povedal.

Americká FSA uvádza, že tehotné ženy by mali konzumovať jednu až dve porcie ryby alebo plodov mora týždenne, zároveň však varuje pred nadmerným konzumovaním niektorých druhov rýb ako je žralok, tuniak či mečúň. Súvisí to so zvýšeným obsahom ortuti v ich mäse.

Zaujímavé je, že vláda USA v roku 2004 vydala odporúčania, podľa ktorých by tehotná žena mala týždenne konzumovať 340 gramov rybieho mäsa, no vo Veľkej Británii sa zasa tehotným odporúča nekonzumovať viac ako dva tuniakové sendviče týždenne, čo je asi 140 gramov vareného a 170 gramov surového rybieho mäsa.

SITA/AP