Španielsko bojuje s anorexiou. Kampaňou

Španielsko meria a váži ženy, aby zistilo ich skutočné miery. Kampaň, ktorej cieľom je skoncovať s reklamou predvádzajúce superštíhle modelky, slávi prvé úspechy. Podľa predpokladov odborníkov pod vplyvom takejto reklamy môžu vzniknúť závažné poruchy v príjme potravy, ako je anorexia, teda chorobná nechuť k jedeniu. Španielska vláda chce ukázať, že väčšina žien neodpovedá vyziabnutému ideálu módneho priemyslu. Preto presvedčila popredných výrobcov módneho tovaru, aby pre obchodné výklady a módne časopisy vyberali modely väčších veľkostí.

Tešte sa na väčšie veľkosti

Do roku 2008 sa tak aj zákazníčky obchodov ako napríklad Mango a Zara môžu tešiť na odevy väčších veľkostí. "Pre mnohé ženy je nemožné dosiahnuť takýto ideál, úsilie navyše môže skončiť poškodením zdravia," opakovala v priebehu uplynulého roka niekoľkokrát španielska ministerka zdravotníctva Elena Salgadová.

Podľa niektorých odhadov viac ako milión Španielov trpí problémami súvisiacimi s odtučňovacou kúrou a poruchami, ako je bulímia alebo anorexia. Počet prípadov porúch v príjme potravy pritom rastie v Španielsku ročne o 15 percent.

Ministerka E. Salgadová preto minulý rok začala rokovať s predstaviteľmi španielskej módy a s výrobcami konfekcie. Španielske dievčatá a ženy rôznych vekových skupín majú byť dôkladne zvážené a zmerané, aby sa zistili ich priemerné veľkosti, hmotnosť a výška.

Vláda tým chce vytvoriť štandardné veľkosti, aby už spotrebitelia nemali problémy pri nákupe tovaru u rôznych výrobcov a tovaru rôznych značiek. "Nechceme diktovať pravidlá, dúfame, že sa módny priemysel prispôsobí sám," vyhlásila ministerka.

Izrael sa pridal, Británia a Francúzsko nie

Španielsko vedie intenzívny boj s anorexiou. Minulý rok v septembri sa proti kultu modeliek postavili napríklad organizátori madridskej módnej prehliadky. Pre prílišnú chudosť odmietli tretinu modeliek.

Veľmi rýchlo reagovala britská ministerka kultúry Tessa Jowellová, keď vyzvala k podobnému postupu aj vo Veľkej Británii, ale organizátori londýnskej módnej prehliadky odmietli akékoľvek predpisovanie, akým spôsobom majú módne domy svoje kreácie predvádzať.

Predseda francúzskej federácie haute couture Didier Grumbach povedal, že tieto veci sa nedajú regulovať, a že vo Francúzsku by bol taký zákaz na smiech. Podľa neho je na módnom tvorcovi, aby si vybral, aký typ manekýnky potrebuje a nikoho by nenapadlo zakazovať účasť modelke preto, že ju chudá, obézna alebo škaredá.

Naopak Izrael na španielsku výzvu reagoval pozitívne.

Jeden z najznámejších izraelských módnych fotografov Adi Barkan dokázal presvedčiť zástupcov izraelských firiem, aby v budúcnosti odmietali modelky, ktorých index telesnej hmotnosti (BMI), teda podiel hmotnosti v kilogramoch a druhej mocniny výšky v metroch, je nižší ako 18.

"Naše modelky majú v súčasnosti priemerný BMI 14. Očakávame ale, že sa hlavné módne agentúry k dohode pripoja," povedal A. Barkan. Ako dodal, Izrael je medzi rozvinutými krajinami vo výskyte anorexie na nelichotivom štvrtom mieste.