Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Vekom podmienenú degeneráciu makuly skúma nové centrum

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) - Vekom podmienenú degenerácii makuly (VPDM), ochorenie, ktoré je na svete jednou z hlavných príčin slepoty, sa stalo hlavným predmetom štúdia nového výskumného centra a vôbec prvého európskeho strediska pre výskum makulárneho pigmentu Macular Pigment Research Group – MPRG. Centrum funguje pri Technologickom ...

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) - Vekom podmienenú degenerácii makuly (VPDM), ochorenie, ktoré je na svete jednou z hlavných príčin slepoty, sa stalo hlavným predmetom štúdia nového výskumného centra a vôbec prvého európskeho strediska pre výskum makulárneho pigmentu Macular Pigment Research Group – MPRG. Centrum funguje pri Technologickom ústave v írskom Waterforde. Vedci inštitútu zacielili svoju pozornosť hlavne na vplyv výživy na vývoj ochorenia.

VPDM je jednou z hlavných príčin praktickej straty zraku u ľudí nad 50 rokov. Určité príznaky poškodenia makuly má v európskej populácii nad 65 rokov 50 percent ľudí, päť percent má VPDM v pokročilom štádiu. Na Slovensku trpí príznakmi degenerácie makuly viac ako 250 000 osôb, 30 000 má VPDM v pokročilom štádiu. Dá sa predpokladať, že rovnako ako v ostatných európskych krajinách, aj v SR bude počet ľudí s VPDM narastať. "VPDM nie je možné v súčasnosti liečiť, ale vieme, akú významnú úlohu má správna životospráva a aký má vplyv pri prevencii vzniku ochorenia. Z tohto dôvodu predstavuje výživa hlavnú tému nášho výskumu," uviedol očný špecialista, zakladateľ a riaditeľ MPRG Stephen Beatty.

Jedným z hlavných projektov centra je unikátna štúdia zameraná na výskum v časovom horizonte 20 rokov. Do tejto dlhodobej štúdie sa zapojí viac ako 1 000 osôb vo veku od 40 do 60 rokov. Na základe zistených informácií sa budú vedci zaoberať témami ako je zdravá a vyvážená strava, ktorá môže znížiť riziko vzniku VPDM.

SITA/AP