Pozor na plesnivý Syr – Niva Pilos! Čo je listerióza
Úrad verejného zdravotníctva bude v kontrole výrobku Syr – Niva Pilos pokračovať, pričom bude kontrolovať aj výrobky s iným dátumom výroby.
Listerióza môže byť smrteľne nebezpečná, postihuje hlavne tehotné ženy, novorodencov, starších ľudí, resp. ľudí s oslabenou imunitou. Môže mať podobné prejavy ako chrípka – prejavuje sa horúčkou, bolesťou vo svaloch, žalúdočnou nevoľnosťou, vracaním, hnačkou.
Rizikové potraviny sú najmä mäkké, prípadne plesňové syry a mliečne výrobky. Pri teplote 70 stupňov Celzia baktéria hynie, tepelne upravované potraviny sú preto bezpečné.
Baktéria listeria spôsobila v minulom a začiatkom tohto roku v Česku epidémiu.
Čo je Listéria monocytogenes
Listeriózu vyvoláva baktéria zo skupiny Listeriaceae. Baktérie sa vyskytujú na celom svete vo vonkajšom aj vo vnútornom prostredí – v črevách cicavcov, vtákov a pod. K nákaze dochádza najmä alimentárnou (potravinovou) cestou, napr. kontaminovanými mliečnymi výrobkami, surovou zeleninou. K ľahšej nákaze dochádza aj preto, lebo práve Listéria monocytogenes je schopná prežívať a množiť sa aj pri „bežnej“ teplote v chladničke.
Formy choroby
U dospelých sa najčastejšie prejavuje meningitídou, zápalom mozgových blán. V 20 % súčasne sa prejavuje aj cerebritídou, čiže zápalom mozgu. Ďalším príznakom je vysoká horúčka bez lokalizácie zdravotných problémov či príznakov – tzv. tyfoidná forma listeriózy.
Liečba
Penicilínom G počas 10 až 14 dní. Samozrejme, po zistení príznakov je nevyhnutná návšteva lekára.
Ohrozené skupiny
Imunodeficitní ľudia, zväčša nad 70 rokov a malé deti. U tehotných žien môže byť infekcia asymptomatická (bez prejavov), alebo sa môže prejaviť „len“ ako nešpecifické chrípkové ochorenie. Často sa však objavujú potraty, predčasné pôrody, pôrody mŕtvych plodov. Infekcia sa môže rozvinúť počas niekoľkých hodín až dní po narodení dieťaťa, môže prísť až k neskoršiemu úmrtiu dieťaťa.
Ochrana
Potrebné je vyvarovať sa potravín, ktoré môžu byť kontaminované, ako napríklad nepasterizované mlieko, mliečne výrobky z „necertifikovaných“ salašov, čerstvej zeleniny, hnojenej kravským alebo ovčím hnojom. Potrebné je dodržiavať hygienické zásady, na akékoľvek chorobné prejavy reagovať okamžitou návštevou lekára, ak ste konzumovali vyššie spomenuté výrobky, a samozrejme, o tejto skutočnosti lekára aj informovať.