Vláda môže odvolať predsedu ÚDZS bezdôvodne

Národná rada SR schválila poslanecký návrh novely zákona č. 581/2004 Z.z. o zdravotných poisťovniach, o dohľade nad zdravotnou starostlivosťou... Novela umožňuje vláde na návrh ministra zdravotníctva odvolať predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou z akýchkoľvek dôvodov. Súčasný predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Ján Gajdoš tento krok chápe ako jasný dôkaz tendencie mocensky a politicky ovládnuť jediný nezávislý regulačný úrad v zdravotníctve. „Novela zatiaľ nie je účinná. Ministerstvo zdravotníctva ju preto nebude komentovať, pretože to považuje za kontraproduktívne,“ uviedla pre ZDRAVIE.sk hovorkyňa ministra zdravotníctva Silvia Balázsiková.

Podľa doterajšieho zákona mohla vláda odvolať predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou len v prípade odsúdenia za úmyselný trestný čin, zbavenia právnej spôsobilosti alebo vykonávania funkcie či povolania nezlučiteľného s postavením predsedu úradu. Návrh na odvolanie sa počas rokovania o novele rozšíril aj na členov správnej a dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

"Prirodzeným pokračovaním schválenej novely budú personálne zmeny vo vedení úradu i v správnej a dozornej rade ako nástroj presadzovania vlastných záujmov," konštatuje Ján Gajdoš. Podľa neho ide o účelovú novelu, ktorou sa ruší nezávislosť úradu a dochádza k ohrozeniu rovnosti všetkých článkov v systéme. "Po jej účinnosti sa úrad stáva de facto detašovaným pracoviskom Ministerstva zdravotníctva SR. Je to začiatok konca úradu," tvrdí Ján Gajdoš.

Na otázku, či sa minister zdravotníctva chystá odvolať predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Jána Gajdoša, resp. vypísať na miesto výberové konanie hovorkyňa ministra uviedla, že v tomto roku nie.