Pozvánka na 1. Európsky deň cystickej fibrózy - 21. 11. 2006

Občianske združenie Klub cystickej fibrózy v spolupráci s Fakultnou nemocnicou s poliklinikou v Bratislave, sídlo Ružinov organizujú Pracovné stretnutie lekárov a odborníkov na cystickú fibrózu. Príďte si vypočuť viac o tomto geneticky závažnom nevyliečiteľnom ochorení.

Program:

14,00 hod. pár slov na úvod prezidenta občianskeho združenia Klubu CF, p. Lexa J. 14,10 hod príhovor riaditeľa FNsP Bratislava, Ružinov, MUDr. Mayer A. 14,20 hod príhovor primárky Doc. MUDr. Marty Hájkovej PhD. od 14,30 hod prednášky cca 10 min.

prim. MUDr. Orosová Jaroslava: Cystická fibróza (etiologia, patogenéza, klinický obraz, liečba )
prim. MUDr. Feketeová Anna: Tímová spolupráca centra pre cystickú fibrózu.
Dr.Sečkárová-Dr. Mikulášová: Naše skúsenosti s ambulantnou intravenóznou liečbou pacientov s CF
MUDr. Jana Biziková: Cystická fibróza a prejavy gastrointestinálneho traktu
RNDr. Sabolová G.: Nutričná terapia pacientov s cystickou fibrózou
MUDr. Remiš Branislav: Atypická CF - aspergilóza
MUDr. Kayserová Hana: CF na prelome storočí

Po skončení prednášok bude možnosť položiť prednášajúcim otázky týkajúce sa diagnostiky a liečby cystickej fibrózy.

ČO JE CYSTICKÁ FIBRÓZA ?

Je to závažné genetické ochorenie, ktoré negatívne ovplyvňuje kvalitu života a predčasne ho skracuje. CF nie je nákazlivá! Je to dedičné ochorenie, s ktorým sa človek narodí. V súčasnosti je možné CF odhaliť už prenatálne. Žľazy s vonkajším vylučovaním tvoria abnormálne hustý a patologický hlien, ktorý sa usadzuje na slizniciach a upcháva životne dôležité orgány. V pľúcach sa následne usádzajú baktérie, spôsobujúce ťažké infekcie a zápaly. Postupne sa tu tvoria nenapraviteľné zmeny. Podobne je postihnutý aj pankreas, ktorý nevylučuje dostatočné množstvo enzýmov potrebných na strávenie potravy. CF postihuje aj pohlavné orgány, pečeň, prínosové dutiny, často sa pridruží aj cukrovka. Dá sa povedať, že CF postupne zasiahne všetky orgány, jediné, čo nijako neovplyvňuje je intelekt. Deti s CF sú intelektovo a psychicky normálne, odlišujú sa od svojich rovesníkov len fyzickým oslabením.