V znamení pohybu - Škorpión II. 23.10 – 22.11

Oheň a ľad, vášeň a chlad … V súhvezdí Škorpióna bliká červeným svetlom gigantická hviezda Antares, niekoľkostokrát väčšia ako naše Slnko. Bije ako divoké srdce plné zloby a astronómovia ju oddávna volajú druhý Mars. Je to maják na oblohe pre tých, čo chcú bojovať. A tí, ktorí si potrpia na symboly, nebudú sklamaní: Škorpión je ôsme znamenie zverokruhu, škorpión má osem nôh, škorpión má osem písmen…

A ďaľšia osmička, tentokrát ležatá - anatomický tvar lonovej kosti ju bude donekonečna pripomínať. Táto zaujímavá kostná súčasť panvového kruhu sa nachádza v chúlostivej zóne rozkroku a tvorí odstupový pilier od ktorého sa spúšťa silná svalová skupina priťahovačov stehna. Okrem toho táto oblasť ukrýva aj ďaľšie slabé a zraniteľné miesta. Je to inguinálny kanál, najspodnejšia časť úponu priamych brušných svalov, n.ilioinguinalis a n.obturatorius, pohlavné a rozmnožovacie orgány. Na malej ploche veľa citlivých štruktúr a pred odborníkmi zrazu aktívny a zdatný športovec, ktorý sa sťažuje na pichanie a bodanie v slabinách, stehnách, rozkroku. Mimoriadne často sa jedná o hokejistov. Štatistiky vyklebetia, že ľadový hokej patrí k športom s vysokou incidenciou bolestí v spomínanej oblasti. Obávaný syndróm triesla už dokázal vyradiť nejednu športovú nádej. A paradoxne, vždy keď životná smola zarmúti medicínu, zvýši sa náklad bulvárnych denníkov. Zapadajúca sláva vychádzajúcej hviezdy rozškodoradostní každého.

Syndróm bolestí v triesle má niektoré podobné znaky so syndrómom bolestí v krížoch. Pomerne dlho je bagatelizovaný. Odborník sa dostáva k slovu spravidla až vtedy, keď zlyhajú rezervy organizmu a trpezlivosť klubových funkcionárov. Stanoviť adekvátnu diagnózu nie je vždy celkom elementárne. Symptómy môžu súvisieť s poškodením, či dysfunkciou celého radu spomínaných povrchových, hlbokých i vzdialených štruktúr. Nezastupiteľnú úlohu v liečbe má kvalitná rehabilitačná liečba zameraná na sústavu svalov hornej a dolnej etáže centrálneho pletenca.

Profesionálny hokej v kanadsko-americkej lige NHL s každou sezónou posúva hranice športu do oblasti gladiátorských zápasov muža proti mužovi. Agresivita osemnásťtisícového davu okolo ľadovej arény vytvára horiaci veniec emócií a uprostred kruhu vášne bojujú hráči. Pribúda priamych kontaktných zranení, poškodení pohybového aparátu z enormného preťaženia a v podvedomí aktérov je zakomponované aj riziko trvalej újmy na zdraví spôsobenej ľudskou agresivitou !

Nielen minca, ale aj puk má dve strany. Na jednej strane je múdrosť, na druhej sebazničenie. Uplynie iba zlomok sekundy kým čierny kúsok osudu dopadne medzi hokejky hráčov. Podľa starodávnej legendy obráti škorpión sám proti sebe svoju jedovatú zbraň vtedy, ak sa ocitne v smrteľnom ohrození ohňom. Horia už tribúny natoľko, že šport zahubí sám seba ...?