Cukrovka - Diabetes - Strava
Zdroj foto: Shutterstock.com
Hlavné zásady zdravého stravovania pri cukrovke:
- správne zloženie diéty – čo sa týka obsahu cukrov, tukov a bielkovín (B),
- jesť pravidelne 4 až 6 ráz denne, častejšie a menšie množstvá,
- vylúčiť zo stravy ľahko vstrebateľné cukry (biely cukor), ako zdroj energie využívať potraviny obsahujúce cukor v prirodzenej forme a škrob (pečivo, cestoviny, ryža, ovocie, zelenina, mlieko,
- znížiť príjem celkového množstva tukov, uprednostňovať tuky rastlinného pôvodu a nízkotučné mliečne výrobky,
- vhodné sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny (zelenina, ovocie, celozrnné pečivo, vločky) – pri ich konzumácii nedochádza k vysokému vzostupu hladiny krvného cukru a dlhšie pretrváva pocit sýtosti,
- nutný je dostatočný príjem tekutín vo forme vody, sódy, vybraných minerálok, čajov, diabetických limonád; nevhodné sú nápoje sladené cukrom (kofola, kola, tonik...) a nadmerné požívanie alkoholických nápojov (riziko hypoglykémie),
- obmedziť príjem kuchynskej soli – zvyšuje krvný tlak, namiesto soli možno jedlá ochutiť bylinkami a koreninami,
- zabezpečiť v strave dostatok vitamínov a minerálov (zmiešaná strava ich obsahuje v dostatočnom množstve).
Ako sa stravovať pri užívaní inzulínu
Zavedenie inzulínu do liečby pri cukrovke (diabetes mellitus) má svoje jednoznačné zdravotné výhody – zlepšuje metabolickú vyrovnanosť diabetika, pomáha predchádzať vzniku komplikácií hroziacich z cukrovky alebo zmierňuje už vzniknuté komplikácie. Inzulín ovplyvňuje aj subjektívny stav diabetikov. Diabetici po začatí liečby inzulínom sa cítia oveľa lepšie ako pred ňou, ustupuje malátnosť a pocit únavy, poruchy spánku, ustupuje smädenie aj častejšie močenie, diabetici veľmi často udávajú zlepšenie psychických funkcií. Aj tí, ktorí sa dlho vyhýbali liečbe inzulínom oceňujú jej prednosti a ľutujú, že sa na liečbu inzulínom nedali presvedčiť už skôr.
Na druhej strane podávanie inzulínu ovplyvňuje denný režim diabetika, vyžaduje určitú sebadisciplínu. Inzulín sa podáva pred jedlom – rýchloúčinkujúci 15 až 30 minút pred jedlom, v prípade pretrvávania vyšších glykémií po jedle možno predĺžiť tento interval na 45 minút. Podobne je to aj pri zmesiach rýchlo a dlhoúčinkujúceho inzulínu. Pôsobenie dlhoúčinkujúcich inzulínov (sú zakalené) nastupuje pozvoľne a preto nie je potrebné po ich podaní sa najesť, samozrejme za predpokladu, že diabetik má normálny stravovací režim.
Ako sa stravovať pri užívaní inzulínového analógu
Zavedenie inzulínových analógov do liečby umožňuje diabetikom voľnejší režim – ich účinok nastupuje rýchlejšie ako u humánnych inzulínov a preto sa nemusia podávať s časovým odstupom . Podávajú sa hneď pred jedlom a dokonca sa môžu podať počas jedla alebo bezprostredne po ňom.
Hlavné zásady diéty pri cukrovke I. typu
- Stravujte sa pravidelne – spravidla šesťkrát denne (závisí to od inzulínového režimu).
- Nesmiete hladovať, zachovávajte preto pravidelnosť v stravovaní (čas a množstvo jedla).
- Dodržujte pitný režim (pite minerálne vody, ovocné čaje, prírodné šťavy – nezabudnite ich započítať do sacharidových jednotiek.
- Strava musí byť dostatočne energeticky výdatná a pestrá. Nezabudnite, že bielkoviny sú v sprievode tukov (mäso) a sacharidov (rastlinné zdroje).
- Tuky sú hlavným dodávateľom energie, sú živinou, ktorú si musí diabetik sledovať.
- Sacharidy tvoria asi 50 % z celkovej energie. Preto podávame tzv. zložené sacharidy, t.j. po ktorých glykémia nestúpa rýchlo. Sú to: celozrnné pečivo, chlieb, celozrnné cestoviny, celozrnná ryža a ovsené vločky. Množstvo sacharidov určujeme podľa tzv. sacharidových jednotiek, ktorých počet na deň určí lekár.
- Neodporúčajú sa „dia“ sladkosti – napriek tomu, že nezvyšujú glykémiu, obsahujú vysoké množstvo tuku. Vhodnejšie je ovocie, ktoré však treba započítať do sacharidových jednotiek.
- Na začiatku choroby je nutné vážiť množstvo potravín (na gramy), neskôr je možný odhad „voľným okom“.
- Odporúča sa jedlo pripravovať varením, dusením, pečením, grilovaním. Vyprážanie nie je vhodné pre vysoký obsah tukov.
- Nevhodné je konzumovať potraviny sladené cukrom, medom a pekárenské výrobky z bielej múky.
Hlavné zásady diéty pri cukrovke II. typu – tabletami
- Stravu konzumujte viackrát denne, pri redukčnej diéte trikrát denne.
- Najčastejšie je cieľom diéty znížiť telesnú hmotnosť, je teda nutné podstatne redukovať doterajší celkový príjem energie.
- Je nutné dodržiavať sacharidové jednotky určené lekárom! Žiadajte si predpísať vhodnú diétu v sacharidových jednotkách vašim diabetológom. Zo začiatku si stravu vážte, budete tak presnejšie dávkovať energetický príjem.
- Bielkoviny sú vhodné kvalitné, s nízkym obsahom tuku i cholesterolu (chudé mäso, biele mäso, ryby), rastlinné bielkoviny v strukovinách.
- Tuky výrazne obmedzujte, pozor na skryté tuky v niektorých potravinách, samostatne tuky jedzte len výnimočne (maslo, rastlinné tuky...).
- Sacharidy konzumujte tzv. zložené – komplexné (celozrnné pečivo, tmavá múka a výrobky z nej, ovsené vločky).
- Do jedálneho lístka zaraďujte hlavne veľa zeleniny – čo najviac v surovom stave.
- Dodržiavajte pitný režim, hlavne príjem ovocných a bylinkových čajov. Ovocné šťavy musíte započítať do sacharidových jednotiek. Pozor na príjem minerálok a celkového objemu tekutín pri vysokom tlaku (konzultujte s diabetológom).
- Do jedálneho lístka je vhodné zaradiť 1 až 2 zeleninové dni s primeraným množstvom ovocia.
- Nezabúdajte na aktívny telesný pohyb – dávku a druh však konzultujte s lekárom.
- Nejedzte „dia“ sladkosti. Hoci nezvyšujú krvný cukor, obsahujú veľa tuku a ohrozujú stabilitu vašej hmotnosti. To spôsobuje zhoršenie cukrovky.
- Obmedzte príjem kuchynskej soli. Jedlá dochucujte rôznymi bylinkami.
- Pravidelne si kontrolujte telesnú hmotnosť, ak nechudnete, za žiadnu cenu nepriberajte!
Zdroj foto: Shutterstock.com
Hlavné zásady diéty pri cukrovke II. typu – inzulínová liečba
- Stravu konzumujte 5- až 6-krát denne, druhú večeru tvorí ovocie, zelenina, prípadne nízkotučný jogurt. Jedzte pomaly.
- Celková denná energetická látka by sa mala redukovať tak, aby došlo k úprave prípadnej nadváhy alebo obezity.
- Dodržujte rozpis a množstvo sacharidových jednotiek určených vašim diabetológom (rozpis vám stanovili podľa typu vašej inzulínovej liečby). Z toho vyplýva potreba tzv. medzijedál (menšie množstvo jedla medzi hlavnými jedlami), ich veľkosť (1 až 2 sacharidové jednotky), vzájomné časové rozstupy.
- Snažte sa spoznať „svoj inzulín“ – kedy začína pôsobiť, kedy dosahuje vrchol účinku.
- Jedzte kvalitné bielkoviny s nízkym obsahom tuku a cholesterolu (chudé biele mäso, hydina bez kože). Vyhýbajte sa údeným mäsovým výrobkom. Konzumujte rastlinné bielkoviny – sóju a sójové výrobky.
- Výrazne obmedzte tuky! Konzumujte hlavne kvalitné rastlinné tuky aj to minimálne.
- Jedzte tzv. zložené, komplexné sacharidy, po ktorých hladina cukru v krvi stúpa pomalšie (celozrnný chlieb a pečivo, celozrnné cestoviny, ovsené vločky).
- Konzumujte veľa zeleniny, hlavne surovej. Osvedčeným receptom sú zeleninové večere s malou porciou ovocia.
- Dodržiavajte pitný režim – vhodné sú ovocné a bylinkové čaje, riedené ovocné šťavy. Obsah ich sacharidových jednotiek sa musí započítať do celkového množstva sacharidových jednotiek. Pozor na veľké množstvo tekutín a minerálok pri vysokom tlaku – konzultujte radšej s lekárom.
- Nehladujte! Pri pocite hladu jedzte zeleninu (tzv. neobmedzené potraviny v jedálnom lístku diabetika).
- Nejedzte potraviny sladené cukrom, medom, nepite sladké nápoje.
- Nevhodné sú pekárenské výrobky z bielej múky.
- Obmedzte príjem kuchynskej soli.
- Vykonávajte primeranú fyzickú aktivitu – ak len trochu môžete, športujte. O druhu a veľkosti fyzickej záťaže sa poraďte so svojim lekárom.
Časovanie jedla a medzijedla
Medzijedlo je menšia dávka jedla (1 až 2 sacharidové jednotky), ktoré sa podáva medzi hlavnými jedlami, resp. ako druhá večera. Veľkosť medzijedla závisí od inzulínového režimu, stupňa a trvaní fyzickej záťaže počas dňa. Medzijedlo je niekedy nutné, aby sa zabránilo hypoglykémii (nízkej hladine cukru v krvi) a aby sa udržala dobrá kontrola glykémie.
Diéta sa musí individuálne vypracovať pre každého pacienta, prispôsobiť sa rodinným stravovacím zvykom a musí sa pravidelne kontrolovať, aby sa vylúčilo pôsobenie nepriaznivých vplyvov.
Sacharidové jednotky
Naučiť sa hodnotiť potraviny podľa obsahu sacharidových jednotiek je pre pacienta veľmi výhodné, najmä z časového hľadiska. Každý diabetik pri zostavovaní diétneho plánu má stanovený ideálny obsah sacharidov (SJ), ktorý je primeraný k jeho energetickej potrebe a podielu, ktorý je potrebné dodať vo forme sacharidov.
Celodenný obsah sacharidových jednotiek je podľa typu diabetika a jeho potreby rozdelený na jednotlivé porcie jedla tak, aby inzulínový režim bol v súhre so stravovacím režimom. Výhoda počítania stravy v sacharidových jednotkách je, že pacient si vie jednoducho a pomerne presne zostaviť jednotlivé jedlá tak, aby bol splnený odporúčaný obsah sacharidových jednotiek. Potraviny z jednotlivých skupín si môže ľubovolne obmieňať a jeho strava bude pestrá a chutná.
1 SJ = 10 sacharidov
Rýchle sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ.
(Používajú sa na preliečenie hypoglykémie.)
Hroznový cukor (glukopur) | 1 PL | 10 g |
Kryštálový cukor | 1 PL | 10 g |
Kockový cukor | 3 kocky | 10 g |
Med | 1 PL lyžica | 13 g |
Coca cola | 1/2 pohára | 100 ml |
Ovocný nápoj sladený cukrom | 1/2 pohára | 100 ml |
Voľné sacharidové potraviny – 0 SJ
Patrí sem zelenina, najmä listová, do obsahu 200 g (plný tanier) – neovplyvňujú glykémiu, okrem zeleniny uvedenej v tabuľke započítateľnej zeleniny (hrášok, kukurica, mrkva, cvikla).
Započítateľné sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ
Chlieb biely | 1/2 krajca | 20 g |
Chlieb čierny | 1/2 krajca | 20 g |
Chlieb s ľanovými semienkami | 1/2 krajca | 25 g |
Chlieb grahamový | 1/2 krajca | 25 g |
Rožok biely | 1/3 (50-gramového) | 15 až 20 g |
Rožok graham | 1/2 (50-gramového) | 25 g |
Vianočka | 1/2 krajca | 15 až 20 g |
Suchár | 1 ks | 15 g |
Múka – pšeničná, ražná, kukuričná | 1 PL | 15 g |
Ovsené vločky | 2 PL | 20 g |
Ryža surová | 1 PL lyžica | 15 g |
Ryža varená | 2 PL | 45 g |
Knedľa varená | 1/2 krajca | 25 g |
Cestovina surová | 1 PL | 15 g |
Cestovina varená | 2 PL | 45 g |
Pudingový prášok | 1 PL | 15 g |
Ovocie (1 SJ)
(* znamená, že hmotnosť je uvedená aj so šupou, kôstkou a pod.)
Ananás | 1 koliesko | 140 g * |
Banán | 1/2 ks | 70 g * |
Broskyne | 1 ks | 120 g * |
Ríbezle | 7 PL | 140 g |
Čerešne | 1 kompótová miska | 90 g * |
Černice | 8 PL | 140 g |
Čučoriedky | 7 PL | 140 g |
Egreš | 6 ks | 120 g |
Pomaranč | 1 ks | 150 g * |
Grapefruit | 1/2 ks | 170 g * |
Hrozno | 1 malý strapec | 70 g * |
Hruška | 1 malá | 90 g * |
Jablko | 1 malé | 90 g * |
Kivi | 1 väčšie | 110 g * |
Maliny | 7 PL | 150 g |
Mandarínky | 2 menšie | 150 g * |
Jahody | 10 ks | 160 g |
Marhule | 2 až 3 ks | 110 g * |
Slivky | 4 ks | 90 g * |
Melón červený | 2 až 3 krajce | 270 g * |
Zemiaky, započítateľná zelenina a strukoviny v množstve zodpovedajúcom 1 SJ
Zemiaky varené | 2 PL | 65 g |
Zemiakové hranolčeky | 15 ks | 35 g |
Zemiaková kaša | 2 PL | 75 g |
Zemiaková kaša | 2 PL | 75 g |
Zemiaková kaša | 2 PL | 75 g |
Zemiaková knedľa | 1/2 krajca | 45 g |
Fazuľa varená | 3 PL | 80 g |
Hrach varený | 3 PL | 80 g |
Hrášok sterilizovaný | 7 PL | 120 g |
Kukuričné zrno varené | 3 PL | 65 g |
Mrkva surová | 2 malé alebo 1 väčšia | 80 g |
Bielkovinové potraviny - do obsahu SJ sa započítava len mlieko a niektoré mliečne výrobky (1 SJ v množstve):
Mlieko | 1 pohár | 200 ml |
Jogurt biely | 1 pohár | 200 ml |
Acidofilné mlieko | 1,5 pohára | 300 ml |
Jedlá
1 porcia
Kurací vývar s rezancami (cestovina 1 SJ) | 250 ml | 1 SJ |
Šošovicová polievka sladká (zátrepka 1 SJ, šošovica 1 SJ) | 250 ml | 2 SJ |
Gulášová polievka (zemiaky 50 g = 1 SJ + zátrepka 1 SJ) | 250 ml | 2 SJ |
Bravčové mäso na paprike, cestovina (omáčka 1 SJ + cestovina 140 g 4 SJ) | cestoviny 140 g | 5 SJ |
Francúzske zemiaky | 250 g | 5 SJ |
Králik na zelenine, slovenská ryža | slovenská ryža 100 g | 3 SJ |
Lečo s chlebom | chlieb 50 g | 2 SJ |
Pečené kura s ryžou | ryža 100 g | 2 SJ |
Pstruh na masle so zemiakmi | zemiaky 150 g | 3 SJ |
Pstruh na masle so zemiakmi | zemiaky 150 g | 3 SJ |
Plnená paprika, zemiaky (ryža + šťava 2 SJ + zemiaky 3 SJ) | 150 g | 5 SJ |
Rizoto s bravčovým mäsom a syrom | ryža 130 g | 3 SJ |
Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom (strúhanka 30 g, zemiakový šalát 150 g) | 150 g | 5 SJ |
Zemiakové knedle plnené údeným mäsom a dusenou kapustou | zemiaková knedľa 300 g | 5 SJ |