Sacharidové jednotky
Naučiť sa hodnotiť potraviny podľa obsahu sacharidových jednotiek je pre pacienta veľmi výhodné, najmä z časového hľadiska. Každý diabetik pri zostavovaní diétneho plánu má stanovený ideálny obsah sacharidov (SJ), ktorý je primeraný k jeho energetickej potrebe a podielu, ktorý je potrebné dodať vo forme sacharidov.
Celodenný obsah sacharidových jednotiek je podľa typu diabetika a jeho potreby rozdelený na jednotlivé porcie jedla tak, aby inzulínový režim bol v súhre so stravovacím režimom. Výhoda počítania stravy v sacharidových jednotkách je, že pacient si vie jednoducho a pomerne presne zostaviť jednotlivé jedlá tak, aby bol splnený odporúčaný obsah sacharidových jednotiek. Potraviny z jednotlivých skupín si môže ľubovolne obmieňať a jeho strava bude pestrá a chutná.
1 SJ = 10 sacharidov
Rýchle sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ.
(Používajú sa na preliečenie hypoglykémie.)
Hroznový cukor (glukopur) | 1 PL | 10 g |
Kryštálový cukor | 1 PL | 10 g |
Kockový cukor | 3 kocky | 10 g |
Med | 1 PL lyžica | 13 g |
Coca cola | 1/2 pohára | 100 ml |
Ovocný nápoj sladený cukrom | 1/2 pohára | 100 ml |
Patrí sem zelenina, najmä listová, do obsahu 200 g (plný tanier) – neovplyvňujú glykémiu, okrem zeleniny uvedenej v tabuľke započítateľnej zeleniny (hrášok, kukurica, mrkva, cvikla).
Započítateľné sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ
Chlieb biely | 1/2 krajca | 20 g |
Chlieb čierny | 1/2 krajca | 20 g |
Chlieb s ľanovými semienkami | 1/2 krajca | 25 g |
Chlieb grahamový | 1/2 krajca | 25 g |
Rožok biely | 1/3 (50-gramového) | 15 až 20 g |
Rožok graham | 1/2 (50-gramového) | 25 g |
Vianočka | 1/2 krajca | 15 až 20 g |
Suchár | 1 ks | 15 g |
Múka – pšeničná, ražná, kukuričná | 1 PL | 15 g |
Ovsené vločky | 2 PL | 20 g |
Ryža surová | 1 PL lyžica | 15 g |
Ryža varená | 2 PL | 45 g |
Knedľa varená | 1/2 krajca | 25 g |
Cestovina surová | 1 PL | 15 g |
Cestovina varená | 2 PL | 45 g |
Pudingový prášok | 1 PL | 15 g |
(* znamená, že hmotnosť je uvedená aj so šupou, kôstkou a pod.)
Ananás | 1 koliesko | 140 g \* |
Banán | 1/2 ks | 70 g \* |
Broskyne | 1 ks | 120 g \* |
Ríbezle | 7 PL | 140 g |
Čerešne | 1 kompótová miska | 90 g \* |
Černice | 8 PL | 140 g |
Čučoriedky | 7 PL | 140 g |
Egreš | 6 ks | 120 g |
Pomaranč | 1 ks | 150 g \* |
Grapefruit | 1/2 ks | 170 g \* |
Hrozno | 1 malý strapec | 70 g \* |
Hruška | 1 malá | 90 g \* |
Jablko | 1 malé | 90 g \* |
Kivi | 1 väčšie | 110 g \* |
Maliny | 7 PL | 150 g |
Mandarínky | 2 menšie | 150 g \* |
Jahody | 10 ks | 160 g |
Marhule | 2 až 3 ks | 110 g \* |
Slivky | 4 ks | 90 g \* |
Melón červený | 2 až 3 krajce | 270 g \* |
Zemiaky varené | 2 PL | 65 g |
Zemiakové hranolčeky | 15 ks | 35 g |
Zemiaková kaša | 2 PL | 75 g |
Zemiaková kaša | 2 PL | 75 g |
Zemiaková kaša | 2 PL | 75 g |
Zemiaková knedľa | 1/2 krajca | 45 g |
Fazuľa varená | 3 PL | 80 g |
Hrach varený | 3 PL | 80 g |
Hrášok sterilizovaný | 7 PL | 120 g |
Kukuričné zrno varené | 3 PL | 65 g |
Mrkva surová | 2 malé alebo 1 väčšia | 80 g |
Mlieko | 1 pohár | 200 ml |
Jogurt biely | 1 pohár | 200 ml |
Acidofilné mlieko | 1,5 pohára | 300 ml |
1 porcia
Kurací vývar s rezancami (cestovina 1 SJ) | 250 ml | 1 SJ |
Šošovicová polievka sladká (zátrepka 1 SJ, šošovica 1 SJ) | 250 ml | 2 SJ |
Gulášová polievka (zemiaky 50 g = 1 SJ + zátrepka 1 SJ) | 250 ml | 2 SJ |
Bravčové mäso na paprike, cestovina (omáčka 1 SJ + cestovina 140 g 4 SJ) | cestoviny 140 g | 5 SJ |
Francúzske zemiaky | 250 g | 5 SJ |
Králik na zelenine, slovenská ryža | slovenská ryža 100 g | 3 SJ |
Lečo s chlebom | chlieb 50 g | 2 SJ |
Pečené kura s ryžou | ryža 100 g | 2 SJ |
Pstruh na masle so zemiakmi | zemiaky 150 g | 3 SJ |
Pstruh na masle so zemiakmi | zemiaky 150 g | 3 SJ |
Plnená paprika, zemiaky (ryža + šťava 2 SJ + zemiaky 3 SJ) | 150 g | 5 SJ |
Rizoto s bravčovým mäsom a syrom | ryža 130 g | 3 SJ |
Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom (strúhanka 30 g, zemiakový šalát 150 g) | 150 g | 5 SJ |
Zemiakové knedle plnené údeným mäsom a dusenou kapustou | zemiaková knedľa 300 g | 5 SJ |