Sacharidové jednotky

Naučiť sa hodnotiť potraviny podľa obsahu sacharidových jednotiek je pre pacienta veľmi výhodné, najmä z časového hľadiska. Každý diabetik pri zostavovaní diétneho plánu má stanovený ideálny obsah sacharidov (SJ), ktorý je primeraný k jeho energetickej potrebe a podielu, ktorý je potrebné dodať vo forme sacharidov.

Celodenný obsah sacharidových jednotiek je podľa typu diabetika a jeho potreby rozdelený na jednotlivé porcie jedla tak, aby inzulínový režim bol v súhre so stravovacím režimom. Výhoda počítania stravy v sacharidových jednotkách je, že pacient si vie jednoducho a pomerne presne zostaviť jednotlivé jedlá tak, aby bol splnený odporúčaný obsah sacharidových jednotiek. Potraviny z jednotlivých skupín si môže ľubovolne obmieňať a jeho strava bude pestrá a chutná.

1 SJ = 10 sacharidov

Rýchle sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ.

(Používajú sa na preliečenie hypoglykémie.)

Hroznový cukor (glukopur)1 PL10 g
Kryštálový cukor1 PL10 g
Kockový cukor3 kocky10 g
Med1 PL lyžica13 g
Coca cola1/2 pohára100 ml
Ovocný nápoj sladený cukrom1/2 pohára100 ml
Voľné sacharidové potraviny – 0 SJ ----------------------------------

Patrí sem zelenina, najmä listová, do obsahu 200 g (plný tanier) – neovplyvňujú glykémiu, okrem zeleniny uvedenej v tabuľke započítateľnej zeleniny (hrášok, kukurica, mrkva, cvikla).

Započítateľné sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ

Chlieb biely1/2 krajca20 g
Chlieb čierny1/2 krajca20 g
Chlieb s ľanovými semienkami1/2 krajca25 g
Chlieb grahamový1/2 krajca25 g
Rožok biely1/3 (50-gramového)15 až 20 g
Rožok graham1/2 (50-gramového)25 g
Vianočka1/2 krajca15 až 20 g
Suchár1 ks15 g
Múka – pšeničná, ražná, kukuričná1 PL15 g
Ovsené vločky2 PL20 g
Ryža surová1 PL lyžica15 g
Ryža varená2 PL45 g
Knedľa varená1/2 krajca25 g
Cestovina surová1 PL15 g
Cestovina varená2 PL45 g
Pudingový prášok1 PL15 g
Ovocie (1 SJ) -------------

(* znamená, že hmotnosť je uvedená aj so šupou, kôstkou a pod.)

Ananás1 koliesko140 g \*
Banán1/2 ks70 g \*
Broskyne1 ks120 g \*
Ríbezle7 PL140 g
Čerešne1 kompótová miska90 g \*
Černice8 PL140 g
Čučoriedky7 PL140 g
Egreš6 ks120 g
Pomaranč1 ks150 g \*
Grapefruit1/2 ks170 g \*
Hrozno1 malý strapec70 g \*
Hruška1 malá90 g \*
Jablko1 malé90 g \*
Kivi1 väčšie110 g \*
Maliny7 PL150 g
Mandarínky2 menšie150 g \*
Jahody10 ks160 g
Marhule2 až 3 ks110 g \*
Slivky4 ks90 g \*
Melón červený2 až 3 krajce270 g \*
Zemiaky, započítateľná zelenina a strukoviny v množstve zodpovedajúcom 1 SJ ---------------------------------------------------------------------------
Zemiaky varené2 PL65 g
Zemiakové hranolčeky15 ks35 g
Zemiaková kaša2 PL75 g
Zemiaková kaša2 PL75 g
Zemiaková kaša2 PL75 g
Zemiaková knedľa1/2 krajca45 g
Fazuľa varená3 PL80 g
Hrach varený3 PL80 g
Hrášok sterilizovaný7 PL120 g
Kukuričné zrno varené3 PL65 g
Mrkva surová2 malé alebo 1 väčšia80 g
Bielkovinové potraviny - do obsahu SJ sa započítava len mlieko a niektoré mliečne výrobky (1 SJ v množstve): ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mlieko1 pohár200 ml
Jogurt biely1 pohár200 ml
Acidofilné mlieko1,5 pohára300 ml
Jedlá -----

1 porcia

Kurací vývar s rezancami (cestovina 1 SJ)250 ml1 SJ
Šošovicová polievka sladká (zátrepka 1 SJ, šošovica 1 SJ)250 ml2 SJ
Gulášová polievka (zemiaky 50 g = 1 SJ + zátrepka 1 SJ)250 ml2 SJ
Bravčové mäso na paprike, cestovina (omáčka 1 SJ + cestovina 140 g 4 SJ)cestoviny 140 g5 SJ
Francúzske zemiaky250 g5 SJ
Králik na zelenine, slovenská ryžaslovenská ryža 100 g3 SJ
Lečo s chlebomchlieb 50 g2 SJ
Pečené kura s ryžouryža 100 g2 SJ
Pstruh na masle so zemiakmizemiaky 150 g3 SJ
Pstruh na masle so zemiakmizemiaky 150 g3 SJ
Plnená paprika, zemiaky (ryža + šťava 2 SJ + zemiaky 3 SJ)150 g5 SJ
Rizoto s bravčovým mäsom a syromryža 130 g3 SJ
Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom (strúhanka 30 g, zemiakový šalát 150 g)150 g5 SJ
Zemiakové knedle plnené údeným mäsom a dusenou kapustouzemiaková knedľa 300 g5 SJ