Strava
Hlavné zásady zdravého stravovania pri cukrovke:
- správne zloženie diéty – čo sa týka obsahu cukrov, tukov a bielkovín (B),
- jesť pravidelne 4 až 6 ráz denne, častejšie a menšie množstvá,
- vylúčiť zo stravy ľahko vstrebateľné cukry (biely cukor), ako zdroj energie využívať potraviny obsahujúce cukor v prirodzenej forme a škrob (pečivo, cestoviny, ryža, ovocie, zelenina, mlieko,
- znížiť príjem celkového množstva tukov, uprednostňovať tuky rastlinného pôvodu a nízkotučné mliečne výrobky,
- vhodné sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny (zelenina, ovocie, celozrnné pečivo, vločky) – pri ich konzumácii nedochádza k vysokému vzostupu hladiny krvného cukru a dlhšie pretrváva pocit sýtosti,
- nutný je dostatočný príjem tekutín vo forme vody, sódy, vybraných minerálok, čajov, diabetických limonád; nevhodné sú nápoje sladené cukrom (kofola, kola, tonik...) a nadmerné požívanie alkoholických nápojov (riziko hypoglykémie),
- obmedziť príjem kuchynskej soli – zvyšuje krvný tlak, namiesto soli možno jedlá ochutiť bylinkami a koreninami,
- zabezpečiť v strave dostatok vitamínov a minerálov (zmiešaná strava ich obsahuje v dostatočnom množstve).