Antibiotiká cez slamku

Užívanie liekov je v drvivej väčšine nepríjemné, u detí osobitne. „Antibiotiká sú najčastejšie používané lieky pri liečbe rôznych infekčných ochorení. Na dosiahnutie účinnosti však antibiotiká potrebujú pravidelné užívanie a správne dávkovanie. Najmä u detí je užívanie antibiotík problém. Deti vnímajú väčšinu antibiotík ako neprirodzene sladké lieky s chemickou pachuťou,“ vysvetľuje doc. MUDr. Martin Brezina, detský pneumológ. Od septembra je aj na slovenskom farmaceutickom trhu antibiotikum, ktoré sa podáva cez slamku. Dieťa, resp. užívajúci, ktoré nemôže inak požiť liek, vôbec nevie, že prehĺtava antibiotikum.

Všetky problémy spojené s podávaním antibiotík u detí – presné dávkovanie, jednoduché užitie, dodržiavanie lehoty užívania, ale aj plakanie a vypľúvanie lieku – vyriešila nemecká farmaceutická firma dômyselným, jednoduchým a presným dávkovaním antibiotika pomocou slamky. Slamka s liekom je vhodná pre všetky deti od 12 kg, ktoré vedia piť slamkou.

Antibiotiká sú ukryté v slamke na pitie vo forme granúl bez chuti. Dieťa vypije svoj obľúbený nápoj cez slamku a ani si neuvedomí, že dostalo liek. Nápoj môže byť ľubovoľný – neodporúčajú sa však husté nápoje, napr. s kúskami ovocia, lebo by sa mohol upchať filter. Teplota nápoja by mala byť do 40 °C.

Slamka s antibiotikami nemusí slúžiť len deťom, využijú ju aj dospelí či geriatrickí pacienti. Skladá sa z:

krytu – udržuje granuly lieku v slamke a bráni vypadnutiu pred použitím (odstraňuje sa tesne pred použitím),

slamky – priehľadná, z umelej hmoty, zúžená v hornej a dolnej časti, aby nevypadol kontrolný filter, obsahuje presne odmeranú dávku lieku,

granúl lieku – liek je vyrobený vo forme chuťovo neutrálnych pevných granúl, ktoré sa dostanú do úst už v priebehu prvého hltu,

kontrolného filtra – je vyrobený z priepustného materiálu.

Počas pitia sa filter posunie smerom hore k ústam a dáva istotu, že dieťa dostalo celú dávku lieku.

K dispozícii sú tri rôzne slamky. Každá obsahuje rozdielne množstvo lieku (podobne ako sú rôzne balenia liekov v klasickej forme) a lekár predpíše silu dávky podľa hmotnosti a potrieb dieťaťa. V každej dávke je presne odmeraná dávka, náhoda užitia nepresnej dávky je preto takmer vylúčená. Každá slamka na pitie je sterilne balená, nemusí byť uložená v chladničke – vydrží do 60 °C. Slamka s liekom je jednoduchá na prenos, nepretečie, nepoškodí napr. tašku, nepotrebuje žiadnu prípravu ako napríklad sirup. Po otvorení obalu je slamka hneď pripravená na použitie.

Liek na liečbu bežných ochorení dýchacích ciest sa užíva dvakrát denne. Jedno balenie, ktoré zatiaľ dostať v SR, obsahuje 10 slamiek. Na slamku s antibiotikom pacient čiastočne dopláca.