Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Zubnú kefku treba meniť štyrikrát do roka

Pravidelné čistenie chrupu kvalitnou zubnou kefkou je nevyhnutnou podmienkou starostlivosti o chrup. To, že chrup by sme si mali čistiť minimálne dvakrát až trikrát denne je všeobecne známe, ako často však meniť zubnú kefku? „Toľkokrát, koľko je ročných období v roku - teda štyrikrát. Po štvrťroku je totiž zubná kefka opotrebovaná a osídlená baktériami,“ vysvetľuje MUDr. Monika Žlnayová, stomatologička.

Ďalším dôvodom na výmenu zubnej kefky je používanie tvarovo nesprávnej kefky. Podľa M. Žlnayovej ideálna zubná kefka má krátku pracovnú časť, syntetické vlákna, je stredne mäkká alebo mäkká.

„Používaním zubnej kefky dochádza k mechanickému opotrebovaniu, konce vlákien sa lámu a vznikajú ostré okraje. Vlákna rôznych dĺžok sa štiepia, vytvárajú chuchvalce, strácajú odolnosť v ohybe a zubná kefka vyzerá 'strapatá'. Ohnuté vlákna počas čistenia nerobia počas čistenia chrupu žiaden koordinovaný pohyb, lebo každé vlákno sa hýbe ľubovoľne. Vlákna takto poškodenej zubnej kefky nekopírujú pohyb celej kefky, znižuje sa stierací efekt a dochádza k poškodzovaniu ďasien a zubnej skloviny,“ konštatuje M. Žlnayová.

Zubná kefka plná baktérií

Zubnú kefku treba po troch mesiacoch používania vymeniť aj z iných dôvodov, ako je „len“ jej mechanické opotrebovanie. Nedajte sa pomýliť a zubnú kefku vymeňte, aj keď nie je „strapatá“. V zubnej kefke sa totiž nahromadí počas používania veľké množstvo mikroorganizmov. Podľa výskumu českého Štátneho zdravotného ústavu bolo v zubnej kefke po trojmesačnom používaní o 15 % baktérií viac ako v zubnej kefke používanej dva mesiace.

Zubnú kefku treba meniť aj po každom prekonanom infekčnom ochorení.