Môžu Svetový deň mlieka oslavovať aj tí, ktorým mlieko spôsobuje ťažkosti?
Vylúčenie mlieka a mliečnych výrobkov z jedálnička našťastie nie je jedinou cestou, ako sa s ňou vysporiadať. Je to dobrá správa pre 20 percent Slovákov, ktorí problémom trpia.
Bratislava 15. máj 2009 — Každý človek má rozdielny prah neznášanlivosti mliečneho cukru, tzv. laktózy. U niekoho sa problémy objavia po zjedení jediného koláča zo smotany či kúska potraviny, kam sa umelo laktóza pridala, u iného až po vypití troch pohárov mlieka.
Miera intolerancie má vplyv aj na intenzitu nežiaducich účinkov — od ľahkých zažívacích nepríjemností či nadúvania cez hnačky až po bolestivé kŕče v bruchu. Blížiaci sa Svetový deň mlieka (19. máj 2009) je ideálnou príležitosťou ponúknuť 20 percentám Slovákov, ktorým mlieko spôsobuje tráviace problémy, návod, ako si ho v rôznych formách dopriať.
Keď človek po lekárskom vyšetrení alebo domácom teste (viac informácií) zistí, že trpí intoleranciou laktózy, môže podniknúť niekoľko krokov. „Mnoho ľudí sa začne úplne vyhýbať mlieku a mliečnym výrobkom. Nie je to však nevyhnutné, nemusia sa ho vzdať. O to viac, keď ho majú radi,“ informuje Rastislav Stolárik z neformálneho združenia Intolerancia laktózy, ktoré má za cieľ šíriť v tomto smere osvetu. „Riešení je viacero, od objavenie svojho prahu tolerancie laktózy a správnej selekcie či dávkovania potravín až po užitie enzýmu laktáza vo forme tabletiek, ktoré sú bežne dostupné bez predpisu v lekárni,“ zhŕňa Stolárik.
Spoznať svoju mieru intolerancie mliečneho cukru sa dá len „experimentovaním“. Dôležité je aj uvedomiť si, že táto miera s pribúdajúcim vekom stúpa. Stravovacie návyky, ktoré sú v poriadku dnes, nemusia vyhovovať o dva roky. Okrem konzumácie bezlaktózových potravín existuje viacero tipov, ako sa s problémom vysporiadať:
- Konzumujte mliečne výrobky spolu s inou potravou, resp. po inom jedle. Trávenie bude pomalšie a aj menšie množstvo laktázy, ktoré vaše telo vyprodukuje, stihne spracovať (hydrolizovať) mliečny cukor obsiahnutý v potrave.
- Podobnou stratégiou je rozloženie mliečnych jedál do viacerých menších dávok, tak aby ste nepresiahli svoj prah intolerancie laktózy.
- Spolu s vaším obľúbeným mliečnym jedlom užite tabletky s aktívnym obsahom laktázy (napr. Laktazan), ktoré vám pomôžu jedlo bez ťažkostí stráviť.
- Konzumujte výrobky, ktoré prešli fermentáciou a ktoré tak majú znížený obsah laktózy, napríklad jogurty, zákvasy, acidofilné mlieka, vyzreté syry, bryndzu, atď.
- Ďalšie rady a tipy môžete nájsť aj na stránke združenia: www.laktoza.sk