V znamení pohybu - Býk I. 21.4 - 21.5

David Beckham (2.5.1975) ... Súhvezdie Býka je impozantným súhvezdím zverokruhu. Staré báje - nová symbolika. Grécka mytológia popisuje príbeh záletného Dia, ktorý sa prevtelil do podoby býka aby uniesol krásnu fénickú princeznú Európu. Hviezdy na oblohe sú večné, hviezdy futbalových trávnikov často prežijú iba niekoľko sezón. Hviezda anglického futbalového virtuóza Davida Beckhama však žiari nebývalou intenzitou. Je to hviezda pohybu v jeho perfekcionizme, ktorý má v sebe vášeň tanga, krásu valčíku a presnosť polonézy. Býk uniesol Európu, Európa je unesená Býkom ...

Futbalová brána má dĺžku sedem metrov a pätnásť centimetrov. Televízny divák to nevníma, ale ak rozhodca odpíska priamy kop a loptu si postaví David Beckam, brankár sa v nej cíti úplne osamelý. Celkom ako Robinson a zároveň tuší, že mu nepomôže žiadna robinzonáda. Všetkým sa zatají dych a každý vie, že bude nasledovať neuveriteľná exekúcia. Nepredvídateľný let lopty rozoberajú fanúšikovia, novinári i futbaloví experti. Takáto situácia sa prihodila ( mytológia nepustí ) i gréckemu brankárovi v kvalifikácii na svetový šampionát v roku 2001. Brankár preskúmal situáciu, podľa tisíckrát zažitej empírie odhadol trajektóriu možnej dráhy lopty, postavil múr a pomodlil sa. Beckam kopol priamy kop ľavou nohu zo vzdialenosti 27 metrov od brány. Počítačová analýza videozáznamu preukázala, že lopta letela spočiatku rýchlosťou 36 metrov za sekundu a jej dráha smerovala nad horné brvno a takmer 3 metre mimo priestor medzi žrďami. Celkom neočákavane a zdanlivo mimo fyzikálne zákony však lopta v posledných metroch spomalila svoju rýchlosť na 19 metrov za sekundu, je dráha klesla a zmenila oblúk, aby nakoniec skončila presne v hornom roku bránky. Rečou fyziky, David Beckam použil kopaciu techniku, ktorá v poslednej sekunde vzdušného plachtenia lopty zmenila turbulentné prúdenie vzduchu na laminárne.

Komputerovým expertom v kineziologickom laboratóriu trvala táto aerodynamická analýza celé tri týždne. Beckham potreboval na celú situáciu tri sekundy a pritom o fyzike nevie nič. Ako dokonale musia pracovať centrálne mechanizmy riadenia pohybu, aby sa dala realizovať a opakovať takáta skvelá a elegantná koordinácia? Základom tejto situácie je stabilita osového orgánu chrbtice v antigravitačnom poli. Beckam padá veľmi málo, väčšinou po brutálnych zákrokoch. Rovnako málo hrá hlavou a pritom hrá hlavou celkom výnimočne. Jeho milimetrové prihrávky sú legendou.

Podľa výskumov z posledného obdobia existuje lokálna a globálna stabilita chrbtice. Hoci heslom dneška je globalizácia, lokálna segmentálna stabilita je pre koordinovaný pohyb rozhodujúca. Spoločné akcie zabezpečuje akciová spoločnosť hlbokých svalových štruktúr trupu. Táto sústava má pomenovanie hlboký svalový stabilizačný systém. Patrí k nej priečny sval brucha, rozoklané svaly chrbtice, svaly panvového dna a bránica.Výskumy dokázali prekvapujúci fakt. Niekoľko desiatok milisekúnd predtým, ako hráč zahrá svoj priamy kop, dochádza k aktivácii hlbokých svalov centrálnej zóny chrbtice.

Inými slovami, pohyb je naplánovaný hlavným dispečerom po etapách, pričom požiadavka stability je na prvom mieste. Takto dešifrovaná logika pohybu sa uplatňuje napríklad i v moderných tréningových a rehabilitačných plánoch. A aký pohyb máte naplánovaný vy... ?