Makulárna degenerácia: koho najviac ohrozuje?

Fajčenie, obezita a nízka hustota očného pigmentu, to sú len niektoré z faktorov, ktoré môžu viesť k strate zraku a dokonca k slepote spôsobenej makulárnou degeneráciou. Chorobe sa dá predchádzať len zdravým životným štýlom podporeným doplnkami stravy ako Ocuvite Lutein.

Bratislava 17.10.2005Každý, kto prekročil päťdesiatku, môže byť ohrozený vekom podmienenou makulárnou degeneráciou (VPMD) a skôr či neskôr prísť takmer o zrak. Ochorenie je nevyliečiteľné a postihuje zhruba 8,7% zo 161 miliónov ľudí trpiacich očnými chorobami, na svete. Ide o najčastejšiu príčinu nenávratnej straty zraku u ľudí v Európe. Takmer nikto však nevie, že vznik VPMD podporuje niekoľko faktorov. Týmto faktorom sa môžeme vyhnúť prostredníctvom vhodného životného štýlu.

Nedostatok luteínu a zeaxantínu pôsobí negatívne na hustotu pigmentu žltej škvrny (makulárneho pigmentu) a zapríčiňuje postupnú degeneráciu žltej škvrny, centra ostrého videnia. Vyvážená strava, bohatá na luteín a zeaxantín, za normálneho stavu vyživuje makulárny pigment a zaručuje, že obranný mechanizmus tela zostáva v poriadku. Vo vzťahu k makulárnej degenerácii existuje niekoľko rizikových faktorov, ktoré negatívne pôsobia na prirodzený obranný mechanizmus oka a zvyšujú tak riziko výskytu VPMD. Medzi najdôležitejšie patrí fajčenie, nesprávna výživa, chudobná na luteín a zeaxantín, obezita, dlhodobé priame vystavenie slnku, rodinné dispozície, pohlavie (ženy sú na makulárnu degeneráciu náchylnejšie ako muži), vysoký tlak a svetlo sfarbená dúhovka.

Preto, ak sa chceme vyhnúť VPMD, treba predovšetkým jesť vyváženú stravu, bohatú na všetky nevyhnutné mikroživiny, nefajčiť, dávať si pozor na váhu a chrániť oči pred dlhodobým intenzívnym slnečným žiarením používaním slnečných okuliarov. Okrem toho prirodzený obranný systém je zraniteľnejší s pribúdajúcim vekom, čo tiež môže viesť k prepuknutiu choroby. Ak nie je možné pokryť potrebné množstvo mikroživín stravou, dá sa tento nedostatok vyvážiť doplnkami stravy. Oční lekári preto čoraz častejšie odporúčajú pravidelný príjem doplnkov výživy ako Ocuvite Lutein.