Vyšetrenie moču

Čo je vyšetrenie moču?

Ide o bežné vyšetrenie, ktoré nás informuje o mnohých ochoreniach (nie len močového systému). Vyšetruje sa farba a zápach moču, stanovuje sa množstvo bielkovín, baktérií, erytrocytov (červených krviniek), leukocytov (bielych krviniek), hemoglobínu, myoglobínu, glukózy, ketolátok, prítomnosť hnisu a mnohých ďalších parametrov.

Čo mám robiť pred vyšetrením?

Sestrička Vám dá sterilnú nádobu zo širokým hrdlom. Ak sa nejedná o odber moču na bakteriologické vyšetrenie, nádoba nemusí byť sterilná. Pred odberom moču si treba umyť mydlom a vodou vonkajší genitál, pretože na koži v tejto oblasti sa nachádzajú baktérie, čo môže skresliť výsledok vyšetrenia.

Ako prebieha vyšetrenie?

Pacient vymočí časť prvého ranného močua (stredný prúd) do (sterilnej) nádoby a odovzdá to sestričke. Sestrička preleje časť odovzdaného moču do sterilnej skúmavky. Označenú skúmavku pošle do laboratória.

Moč pacientov, ktorý majú zavedený močový katéter sa odoberá z plastikového sáčku na konci katétra.

Možný je aj odber moču punkciou z močového mechúra.

Aké riziká má toto vyšetrenie?

Žiadne.

Kedy sa dozviem výsledok?

Vyhodnotenie vyšetrenia trvá rôzne dlho. Závisí to od parametrov, ktoré sa vyšetrujú. Niekedy pozná lekár výsledok o 10- 15 minút. Ak sa posiela moč do laboratória, výsledok bude o 1 - 7 dní.