Odporúčané dávky a nežiadúce účinky detoxtela.sk
Vitamín B5 - kyselina pantoténová
Tento vitamín je veľmi dôležitý pre metabolické spracovanie prijatých živín a nenahraditeľný pre syntézu hormónov a cholesterolu. Kyselinu pantoténovú obsahujú vajcia, ryby, mlieko a mliečne výrobky, cereálie a celozrnné pečivo, zelenina, najmä hlúbová zelenina (kel, kapusta) a ďalšie potraviny, ktoré sú zdrojom B vitamínov. Veľké dávky kyseliny pantoténovej môžu spôsobiť hnačku.
Definícia:
Synonymum: vitamín B5
Kyselina pantoténová je vo vode rozpustný vitamín, citlivý na teplo.
Biochemická funkcia:
Ako súčasť koenzýmu A hrá dôležitú úlohu pri metabolizme tukov, sacharidov a rôznych aminokyselín a pri syntéze mastných kyselín, cholesterolu a látok odvodených od steroidov.
Výskyt v potrave:
Takmer vo všetkých potravinách živočíšneho a rastlinného pôvodu, najmä v kvasniciach, vnútornostiach (pečienka, srdce, ľadviny), celozrnných výrobkoch a hríboch
Potreba:
Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 6 mg/deň
Bezpečnosť:
Tolerovaná horná hranica príjmu: nie je stanovená
Rizikové skupiny:
- chronická dialýza, alkoholizmus
Príznaky nedostatku:
- zápaly tráviaceho traktu
- hnačka
- únava, poruchy spánku
- dermatitída (kožný zápal)
- pálenie chodidiel
- zrýchlená srdečná akcia
Príznaky hypervitaminózy:
- Nie sú známe.
Literatúra:
- Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997
- Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000
- Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000
- Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999
- RDA. National Academy Press, 1989
- Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000
- Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993
- Combs G G. The Vitamins, 1992
Vitamín B5 (kyselina pantoténová) - iherb.co Mne pomohlo toto.