Jačmeň na oku

Jačmeň na oku je hnisavým zápalom, ktorý sa najčastejšie prejavuje bolesťou celého viečka, svrbením a začervenaním mihalnice. Ako liečiť toto ochorenie?

Jačmeň na oku Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to jačmeň na oku?

Jačmeň na oku alebo odborne hordeolum je hnisavý zápal mazovej žľazy pri koreni riasy na okraji mihalníc. Ide o najčastejšie ochorenie viečka a môže sa objaviť ako na hornom tak aj na dolnom viečku. Najčastejšou príčinou je bakteriálna infekcia. Vzniká upchaním niektorých z povrchových žliazok viečka.


Prečítajte si aj:

Ako sa prejavuje zápal oka?

Rizikové faktory

Rizikovými faktormi vzniku jačmenného zrna sú zdravotný stav, najmä cukrovka, znížená imunita, hormonálne poruchy a mastná pokožka. Ďalším rizikovým faktorom je namáhanie očí, zle korigovaná zraková chyba, čítanie za šera, klimatizácia, sledovanie televízie alebo práca pri počítači, prach v prostredí a pretieranie si očí znečistenými rukami.

Prevencia spočíva vo vyhýbaní sa rizikovým faktorom. Pri častom výskyte je potrebná zvýšená hygiena očí, denne si očistiť očné viečka vatovou tyčinkou namočenou v borovej vode. V prípade častého výskytu jačmeňa na oku je vhodné nie len očné, ale aj kompletné vyšetrenie na vyhľadanie iných ochorení, ktoré môžu zapríčiňovať opakovaný návrat výskytu jačmeňa na oku.

Jačmeň na oku Zdroj foto: Shutterstock.com

Príznaky

Prvým príznakom je bolesť celého viečka, ktorá sa postupne lokalizuje na jedno miesto. Mihalnica je začervenalá a vzniká hrčka vyplnená hnisom. Medzi ďaľšie príznaky patrí svrbenie, pocit tlaku vo viečku, trhavé bolesti v danom úseku mihalnice a bolestivé mrkanie. Niekedy sa môže vyskytnúť zhoršené videnie. Hnis sa väčšinou po niekoľkých dňoch spontánne uvoľní.

Liečba

Ak jačmenné zrno samo praskne a mizne nie je nutné navštíviť lekára. Ak pretrváva dlhšie ako 2 týždne, opakuje sa alebo je veľmi bolestivé je potrebné vyhľadať lekára. Liečba spočíva v nahrievaní vo forme obkladov, alebo infračervenou lampou. Liečbe napomáhajú aj bylinné obklady z harmančekového odvaru alebo aloe. Lekár môže v prípade potreby hnis chirurgicky uvoľniť. Podávajú sa širokospektrálne antibiotiká lokálne vo forme mastí a kvapiek alebo celkovo. Antibiotiká je nutné užívať ešte niekoľko dní po vymiznutí príznakov, čo znižuje pravdepodobnosť návratu jačmenného zrna.


Prečítajte si aj:

Ako sa prejavuje zápal oka?

RNG

Jacmen je najma sposobeny stafylokokmi, co sa dostanu do zliaz alebo prasklin na oku, ked si ho brhlis spinavymi rukami(tj nesterilizovanymi) Tj sero nie je dovod na tuto nakazy, leda ze by si si v setre castejsie brhlil oci
Stafilokoky sa lahko znicia roztokom citricidalu,,kvapkami roztoku do oci aj pitim.