Dyshidróza (pomfolyx, eczema dyshidroticum)

Dyshidrotický ekzém je neinfekčné zápalové ochorenie kože, pri ktorom sa druhotne vyvíja kontaktný ekzém. Najčastejšie sa vyskytuje počas jarných a letných mesiacov, v teplejších klimatických podmienkach.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Dyshidrotický ekzém je neinfekčné zápalové ochorenie kože, pri ktorom sa druhotne vyvíja kontaktný ekzém. Najčastejšie sa vyskytuje počas jarných a letných mesiacov, v teplejších klimatických podmienkach. Vyskytuje sa rovnako u mužov a žien vo všetkých vekových kategóriách.

Na koži nachádzame hlboko uložené pľuzgieriky na nezapálenej spodine, ktoré sa vyskytujú na rukách a nohách. S týmto ochorením sa stretávame často u atopických pacientov, pri plesňou postihnutých, mykotických nohách. Koža, postihnutá dyshidrózou, predstavuje vhodný terén na vývoj kontaktnej precitlivenosti, predovšetkým na súčasti liečiv, ktoré pacient používal na ošetrovanie základného ochorenia.

Príznaky

Dyshidrotický ekzém sa prejavuje intenzívnym svrbením a náhlou zmenou v klinickom obraze. Nachádzame symetrický výsev, väčšinou nezápalových, drobných až veľkých pľuzgierov s čírym obsahom v dlaňovej časti rúk, na bočných (laterálnych) plochách prstov alebo na chodidlách. Ložiská sa šíria na chrbty prstov, rúk alebo nôh. Je zrejmý výraznejší zápal, vznikajú odreniny (erózie), mokvanie a chrasty (krusty). V mikroskopickom obraze v pokožke (epiderma) je viditeľná výrazná spongióza s tvorbou intradermálnych pľuzgierikov pod pokožkou, v zamši, opuch (edém).

Príčiny vzniku

Príčina nie je známa. Predpokladá sa akútna alebo chronická vezikulózna reakcia na vzdialené ložiská plesní a baktérií v tele, na lieky, precitlivenosť na niektoré alergény, zriedka na kontaktné alergény. Výskyt je často u pacientov s atopiou, pri mykotických infekciách nôh, pri ústnej (perorálnej) provokácii, napr. niklom, na ktorý v minulosti vznikla kontaktná precitlivenosť a pod. Častejšie sa však stáva, že nie je možné identifikovať žiadny provokujúci faktor tvorby pľuzgierikov.

Diagnóza

Diagnóza na základe anamnestických údajov. Klinické vyšetrenie. Predilekčné miesta - (dlane, bočné plochy prstov rúk, na nohách klenba nôh) postihnuté drobnými, hlboko uloženými, vezikulami. Dôležité je celkové vyšetrenie na atopiu. Vylúčiť plesňové ochorenie nôh, najmä v medziprstovom priestore. Mykotické vyšetrenie.

Liečba

Na poškodené miesto sa aplikujú dezinfekčné a sťahujúce (adstringentné) obklady, teplé kúpele z hypermangánu, ďalej antihistaminiká, hormonálne, kortizónové masti a krémy. Zistené zápalové zmeny je potrebné liečiť. Celkovo je nutné dodržiavať hygienu kože, udržiavať kožu v suchu. Prítomnú kvasinkovú infekciu liečiť.

Literatúra:

  1. BUCHVALD, J., BUCHVALD, D. Dermatovenerológia. Bratislava, SAP – Slovak Academic Press, s.r.o. 2002. 497 s. ISBN 80-89104-03-7.
  2. HEGYI, E., STODOLA, I., HEGYI, V. Moderná terapia dermatovenerologických chorôb v lekárskej praxi. Bratislava, Hegprof. 1993. 352 s. ISBN 80967035-0-1.
  3. ŠTÁVA, Z. JIRÁSEK, L. Dermatovenerologie. Avicenum, zdravotnické nakladatelství, n. p., Praha. 1982. 504 s. 08-012-82.
  4. ŠTÁVA, Z. JIRÁSEK, L., SCHWANK, R., TRAPL, J. Dermatovenerologie. Avicenum, zdravotnické nakladatelství, n. p., Praha. 1977. 402s. 08-045-77.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

mayka

ekzém zhoršuje, keď som pod tlakom, keď som veľmi vystresovaná. Pokožku si pravidelne premasťujem a hydratujem bepanthenom. Aj kamoska mala podobny problem a odporucila som jej ho..a super pomohol.

Preteba

Je pravda, že ekzém sa zhoršuje pri strese. Nie si spokojná sama so sebou, niečo v Tvojom kútiku duše nie je v poriadku. Vypátraj to a zbav sa toho, zmizne aj ekzém.

ujo ujo

Pomohlo mi vynechat citrusy, vlastne som pil len denne vodu s citronom!
Na natieranie najlepsie pomahala obycajna bravcova mast na noc alebo hadia mast durissus.