Jo a este sa nachadza v ustach, zadkoch, podpazusiach. Ako si moze dobrovolne niekto takto ublizovat?...
Botulizmus
Zdroj foto: Shutterstock.com
Botulotoxín(klobásový jed) patrí medzi najprudšie známe jedy. Napáda nervovú sústavu. Botulizmus je prudké, život ohrozujúce ochorenie. Cl.botulinum sa nachádza v humusovitej pôde, v hnoji, v tlejúcich rastlinách, v bielkovinových krmivách uskladnených bez prístupu kyslíka (anaeróbne podmienky), v stojatých vodách a v tráviacom trakte zvierat. Jednotlivé kmene produkujú odlišné toxíny typov A, B, C, D, E, F. Patria medzi jedy napádajúce nervovú sústavu (neurotoxíny).
Človek sa nakazí požitím nakazených potravín - konzervy (anaeróbne podmienky vhodné pre produkciu toxínov), klobásy, paštéty.
Botulotoxín v dermatológií - zázračný liek alebo jed?
Príčiny vzniku
Baktéria prežíva v črevách domácich a divých zvierat. Ich výkalmi sa dostáva do pôdy, kde jej spóry (výtrusy – veľmi odolné pokojové formy baktérií) dlho vydržia. Keď sa dostanú do zeleninových, mäsových konzerv a iných výrobkov, znečistených črevným obsahom zvierat, menia sa spóry mikróbov na vegetatívne formy produkujúce prudký nervový jed – botulotoxín.
Príznaky ochorenia
- únava
- potenie
- bolesti svalov
- gastroenterické príznaky (vracanie, hnačky)
- porucha videnia
- sucho v ústach
- ťažkosti pri prehĺtaní
- ťažkosti s rečou (porucha artikulácie)
- zachrípnutie
- rozšírenie zreničiek
- porucha dýchania až obrna dýchacieho centra
Diagnostika
- anamnéza – udanie požitia obsahu poškodenej konzervy, údenín
- klinické príznaky
- laboratórne vyšetrenie vzorky potravy, zvratkov, krvi pacienta
Liečba
- po požití podozrivej potravy pokúsiť sa odstrániť ešte nevstrebanú potravu (vracanie, výplach žalúdka, čriev – preháňadlá)
- nutná hospitalizácia
- podanie protijedu (antitoxín)
- liečenie a zmierňovanie sprievodných ťažkostí pacienta
Prognóza
Závisí od množstva vstrebaných (rezorbovaných) botulotoxínov. Čím dlhší je latentný čas (bez vracania a hnačiek), tým je prognóza horšia.
Zotavenie sa po prekonanom ochorení trvá až mesiace.
Prevencia
Vyhýbať sa jedeniu potravy z konzerv s vydutým povrchom (obsah svojim zápachom pripomína staré maslo) a podozrivým mäsovým výrobkom.
Botulotoxín je citlivý na teplo. Inaktivuje sa pri 30 minútovom zahriatí na 80°C.
Literatúra
- kolektív autorov: Vademecum veterinárneho lekára, Príroda, Bratislava
- kolektív autorov: Vademecum medici, Osveta