Plochý lišaj (lichen planus)

Je to chronické, dlhodobé neinfekčné zápalové ochorenie s charakteristickým klinickým a histologickým obrazom, postihujúcim kožu, sliznice i nechty.

plochy_lisaj Zdroj foto: Shutterstock.com

Definícia lichen planus  v odbornej literatúre znie takto: „je to chronické, dlhodobé neinfekčné zápalové ochorenie s charakteristickým klinickým a histologickým obrazom, postihujúcim kožu, sliznice i nechty. Toto ochorenie postihuje rovnako  mužov i ženy najčastejšie vo veku od 30 do 60 rokov.

Príznaky a prejavy

Prvotným, primárnym príznakom ochorenia je ostro ohraničená, len mierne nad úroveň okolitej kože vyvýšená plocha kožného pupenca (papula), mnohouholníkového (polygonálneho) tvaru, fialovočervenej farby. Povrch je lesklý. Môžeme na ňom sledovať zreteľnú jemnú bielu sieťovitú kresbu, tzv. Wickhamové strie, ktorú možno viac zviditeľniť kvapkou minerálneho oleja. Olej má schopnosť zvýšiť transparentnosť najvrchnejšej vrstvy pokožky (stratum corneum).

Vznikajú papuly veľkosti 2-3 mm, ktoré vyčnievajú niekoľko desatín milimetra nad povrch kože. Chorobné zmeny sú najčastejšie na postihnutých miestach pohyblivých častí zápästí a predlaktí, vnútornej strany stehien, dolnej časti brucha, krížovej oblasti chrbtice, na vonkajších pohlavných orgánoch, na sliznici dutiny ústnej. Pri lichen planus je typické nepravidelné zhrubnutie v strednej časti pokožky, v tzv. stratum granulosum, v ktorej sa  za fyziologických podmienok nachádza iba jeden až tri rady plochých  buniek nepravidelného tvaru. Pri ochorení sa bunky rozmnožia až do 6-10 radov. Infiltrát z vrstvy pod pokožkou preniká do jej vrchných častí, do epidermy.

Papuly sú obojstranne symetricky lokalizované najmä na končatinách. Charakteristickými a najčastejšie postihnutými miestami sú oblasti pohyblivých častí zápästí a predlaktí, ďalej členky, na chrbtici lumbosakrálna oblasť, u mužov aj penis. V akútnom  štádiu výsevu zvykne byť koža veľmi dráždivá a vplyvom rôznych činiteľov (napr. aj agresívnou lokálnou terapiou) môže dochádzať ku generalizácii prejavov, rozšíreniu chorobných zmien. Prejavom takejto dráždivosti kože môže byť i často prítomný tzv. Koebnerov fenomén, keď v miestach mechanického dráždenia vznikajú nové ložiská ochorenia.

Lichen planus môže mať u niektorých pacientov odlišný klinický obraz.

Niektoré varianty ochorenia Lichen planus:

  • Lichen planus annularis môže vznikať usporiadaním papúl do podoby prstenca, kruhu.
  • Lichen planus linearis vzniká ako izolovaný výsev v tvare čiar (lineárne) usporiadaných papúl na končatine.
  • Lichen planus hypertrophicus je ochorenie, ktoré sa vyskytuje na predkoleniach dolných končatín v miestach s porušeným cievnym kolobehom a výživou. Svrbenie na miestach ložísk je obyčajne veľmi intenzívne. Táto forma sa veľmi ťažko lieči.
  • Lichen planus atrophicus sa vyskytuje na trupe a šiji. Papuly sa v centrálnej časti zmenšujú (atrofujú),  ale uchovávajú si vyvýšený okraj.
  • Lichen ruber bullosus. V ložiskách ochorenia, na povrchu papúl, sa tvoria pľuzgiere.
  • Lichen planus unguium. Na nechtoch sa objavujú podlhovasté prúžky (strie).
  • Lichen planus follicularis (planopilaris) sa objavuje prednostne na trupe a pohyblivých častiach predlaktia. Môže sa vyskytovať i vo vlasovej časti hlavy (kapilicium), vtedy vypadávajú vlasy, vzniká jazvovitá plešina.

Príčiny vzniku

Príčina je neznáma. Predpokladá sa centrálna úloha imunopatogenetického mechanizmu oneskoreného, bunkami sprostredkovaného typu.

Diagnóza

Veľmi dôležitá je anamnéza, odpoveď na otázky: „Na aké iné ochorenia sa pacient  lieči. Aké lieky užíva“.
Fyzikálne vyšetrenie.

Liečba

Lokálne, priamo na postihnuté miesto sa aplikujú masti i krémy s obsahom kortikosteroidov. Tieto hormóny sa v ťažkých prípadoch ochorenia užívajú aj celkove. Proti svrbeniu sa používajú antihistaminiká. Podľa potreby sa používajú aj retinoidy, v nutných prípadoch dermatológovia aplikujú cyklosporíny. Pri generalizovanej, ťažkej  forme lichen planus sa vyžaduje  väčšinou hospitalizácia pacienta. Pacient s ochorením, ktoré sa u neho lokalizuje najmä na  dlaniach, by sa mechanickej práci mal vyhýbať.

Na zmiernenie svrbenia je dôležité počas samotného ochorenia dodržiavať nedráždivú, neslanú diétu. Vylúčiť alkohol, kávu a rozhodne nefajčiť! Dodržiavať hygienu kože.

Prevencia

Dôležitá je celková starostlivosť o pokožku, dodržiavanie hygieny kože.

Komplikácie

Môžu sa pridružiť ochorenia, ktoré vznikajú poruchou imunitného systému ako napr. ulcerózna kolitída, alopecia areata, vitiligo, dermatomyozitída, sklerodermie, lichen sclerosus, myasthenia gravis, primárna biliárna cirhóza a iné.

Literatúra

  • BUCHVALD, J.,  BUCHVALD, D.: Dermatovenerológia. Bratislava, SAP – Slovak Academic Press, s.r.o. 2002. 520 s. ISBN 80-89104-03-7.
  • HEGYI, E.,  STODOLA, I.,  HEGYI, V.: Moderná terapia dermatovenerologických chorôb v lekárskej praxi. Bratislava, Hegprof. 1993. 352 s. ISBN 80967035-0-1.
  • CHMEL, L.,  RAHÁK, A.: Dermatovenerológia. Martin, Osveta, n. p. 1975. 520 s.

Recenzovaný odborný článok.