Nečakajte na prvé príznaky - rakovina prsníka

(ZDRAVIE.sk z ONKO magazínu) Až 83 % žien na Slovensku sa „dobrovoľne“ vystavuje riziku, že sa u nich rakovina prsníka odhalí príliš neskoro. Neabsolvujú totiž preventívne prehliadky u gynekológa napriek tomu, že na to majú zo zákona bezplatný nárok.

Rakovina prsníka sa dá odhaliť a liečiť skôr, ako si ju nahmatáte

(ZDRAVIE.sk z ONKO magazínu) Až 83 % žien na Slovensku sa „dobrovoľne“ vystavuje riziku, že sa u nich rakovina prsníka odhalí príliš neskoro. Neabsolvujú totiž preventívne prehliadky u gynekológa napriek tomu, že na to majú zo zákona bezplatný nárok. Kampaň Rakovina prsníka sa dá odhaliť a liečiť skôr, ako si ju nahmatáte chce všetky ženy upozorniť na riziká, ktoré tento prístup prináša, a vyzvať ich, aby svojho gynekológa navštevovali pravidelne.

Chcete dobrovoľne riskovať?

Každoročne je diagnostikovaných viac ako 2000 nových prípadov rakoviny prsníka a výskyt ochorenia medzi Slovenkami každým rokom rastie. Dlhodobé prežívanie pacientok s diagnostikovaným karcinómom prsníka pritom závisí od štádia, v ktorom sa nádor odhalí. Rakovinu prsníka je však možné odhaliť včas, a tým pádom ju aj úspešne liečiť. Najčastejšou metódou, na ktorú sa ženy spoliehajú, je samovyšetrenie prsníkov, pri ktorom môžu odhaliť hrčku či inú anomáliu, čo môže byť príznakom rakoviny. Problémom je, že len 2 – 3 % žien vykonáva samovyšetrenie správne a zväčša si dokáže nahmatať až nádor v rozvinutom štádiu, preto sa na túto metódu prevencie nemožno spoliehať ako na jedinú.

Naopak, klinické vyšetrenie gynekológom, ktoré pozostáva z vyšetrenia a palpácie (prehmatania) prsníka, dokáže odhaliť okolo 20 % prípadov rakoviny. Je bežnou súčasťou preventívnej gynekologickej prehliadky. Mamografické vyšetrenie, ktoré sa preventívne odporúča u žien nad 40 rokov, vykazuje citlivosť až 90 %, pričom väčšinu prípadov zhubného nádoru prsníka umožňuje diagnostikovať v priemere o 2 roky skôr, ako sa objavia klinické príznaky ochorenia. Na Slovensku však chodí na pravidelné gynekologické prehliadky len 17 % žien, teda až 83 % sa „dobrovoľne“ vystavuje riziku, že sa u nich prípadná rakovina prsníka odhalí príliš neskoro.

Navštívte včas gynekológa

„Spoločnosť Roche Slovensko sa preto rozhodla spojiť všetky inštitúcie, ktoré by mohli svojimi aktivitami pomôcť a vytvoriť kampaň vyzývajúcu všetky ženy, ktoré v predošlom období neabsolvovali preventívnu gynekologickú prehliadku a mamografické vyšetrenie prsníkov, aby to urobili čo najskôr,“ uviedla generálna riaditeľka spoločnosti RNDr. Beáta Bellová. Do kampane sa zapojili tí najkompetentnejší: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky, Svetová zdravotnícka organizácia na Slovensku, Slovenská gynekologicko - pôrodnícka spoločnosť, Slovenská onkologická spoločnosť a všetky zdravotné poisťovne na Slovensku.

„V tomto prípade dovoľte, aby som zdôraznil to známe, praxou overené, ale určite najúčinnejšie heslo: PREVENCIA, PREVENCIA, PREVENCIA! Pripomínam ho všetkým Slovenkám, lebo mi je úprimne ľúto, ak niekto premešká taký dôležitý okamih, akým je diagnostikovanie ochorenia. Je všeobecne známe, že včasná diagnostika zvyšuje percento úspešnosti liečby. Ak je prevencia pravidelná, niet dôvodov na obavy! Dovoľte, aby som sa aj ja pripojil k výzvam, že netreba čakať na prvé príznaky choroby, ale je vhodné čím skôr navštíviť lekára, prípadne objednať sa na mamografické vyšetrenie. Určite to má význam! Aby sme nemuseli konštatovať, že výskyt nových prípadov narastá... aby naše mamy, manželky, dcéry a priateľky nepatrili do kategórie pacientok. Aj preto som prijal záštitu nad touto kampaňou a verím, že pomôže pri šírení dôležitých a užitočných informácií,” hovorí minister zdravotníctva MUDr. Richard Raši.

Aktívne zapojenie poisťovní

Na kampani sa budú aktívne podieľať aj všetky zdravotné poisťovne na Slovensku. Tie budú formou listov, či telefonátov a SMS správ aktívne vyzývať všetky poistenky, ktoré v predošlom období nevyužili možnosť absolvovania gynekologickej či mamografickej prehliadky, aby tak urobili. „Podpora prevencie mala vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni vždy zelenú. Aj preto sme sa rozhodli podporiť túto kampaň a prispieť tak k osvete týkajúcej sa zdravia žien. Po cytologických vyšetreniach, ktoré uhrádzame nad rámec verejného zdravotného poistenia pri každej preventívnej prehliadke, je to ďalší krok, smerujúci k ochrane zdravia našich poisteniek,“ pripomína hovorkyňa poisťovne VšZP Petra Balážová.

„Zdravotná poisťovňa Dôvera bude v rámci kampane klientkam, ktoré neabsolvovali mamografické vyšetrenie a majú naň nárok, posielať SMS správu a nabádať ich, aby toto právo využili. Chceme, aby naše poistenky boli zdravé, a aby nepoznali, čo je to rakovina. Podporujeme lekárov, ktorí robia prevenciu. Zároveň zabezpečujeme nadštandardnú službu Mamografy, vďaka ktorej môžu ženy absolvovať preventívne mamografické vyšetrenie rýchlo, jednoducho a komfortne,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Dôvera Zuzana Horníková.

Prevencia zachraňuje životy

„Prevencia nielen šetrí zdroje v zdravotníctve, ale predovšetkým zachraňuje životy. V prípade rakoviny prsníka je čas veľmi dôležitý, preto budeme motivovať naše poistenky, aby neváhali, navštívili svojho gynekológa čo najskôr a podstúpili mamografické vyšetrenie,“ zdôrazňuje Martina Ostatníková, hovorkyňa Spoločnej zdravotnej poisťovne, a. s. „Len zdravý človek si môže naplno užívať život a je všeobecne známe, že prevencia je najsprávnejšou cestou, ako predísť vzniku mnohých ochorení.

Našich poistencov pravidelne edukujeme prostredníctvom on-line programu Škola prevencie, a aj preto sme sa rozhodli podporiť tento užitočný projekt v rámci našich aktivít,“ uviedla Radoslava Miklášová z APOLLO, zdravotnej poisťovne. „Kampaň sme sa rozhodli podporiť, pretože zdravotná poisťovňa môže svojou aktívnou činnosťou pomôcť svojim poistencom zabezpečiť skutočne potrebnú, kvalitnú a včasnú zdravotnú starostlivosť. Union zdravotná poisťovňa bude písomne vyzývať poistenky, aby využili svoje právo a ponúkanú možnosť a absolvovali preventívnu gynekologickú prehliadku,“ uvádza Elena Májeková, členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne.

Čo vás čaká u gynekológa

Gynekológ môže použiť diagnostické metódy palpácie (pohmatu) prsníkov, ultrazvuku, či mamografie na to, aby zistil, či sú vaše prsníky zdravé alebo sa v nich skrýva riziko vzniku nádoru, či nádor samotný. Všetky tieto metódy sú bezbolestné, bez ihiel a dlhého čakania v nemocnici. Do celoslovenskej kampane bolo oslovených až 600 gynekologických ambulancií z celého Slovenska. Každý z nich dostane poštou model prsníka, na ktorom môže názorne vysvetliť samovyšetrenie prsníkov a ukázať najčastejšie miesta, na ktorých rakovina prsníka vzniká. Zoznam gynekológov, ktorí boli oslovení do kampane, nájdete na stránke www.vedietviac.sk a www.tvojanovanadej.sk.

Neváhajte, navštívte svojho gynekológa čo najskôr. Rakovina prsníka je u žien najčastejším onkologickým ochorením. Dá sa však odhaliť už v počiatočnom štádiu, kedy má šancu na vyliečenie až 90 % pacientok. Ak sa diagnostikuje pokročilejšie ochorenie, nádej na úspešnú liečbu klesá a vo štvrtom štádiu má šancu na dlhodobé prežívanie už len 10 % pacientok. Preto je mimoriadne dôležité odhaliť ho čo najskôr. Najspoľahlivejšou metódou prevencie a včasnej diagnostiky je preventívna prehliadka u gynekológa. Aj keď na ňu majú ženy na Slovensku bezplatne nárok raz ročne, pravidelné vyšetrenia podstupuje, ako sme už spomínali, len 17 % z nich! Väčšina z nás sa spolieha, že si hrčku či inú zmenu na prsníku všimne sama. Hmatateľná hrčka však býva často príznakom už rozvinutého ochorenia, kým lekár ju dokáže odhaliť ešte skôr, ako sa prejaví. Každá z nás by mala vedieť, na aké vyšetrenia má zo zákona nárok, od akého veku, ako často a pravidelne túto možnosť využívať. Rovnako ak patríte medzi ženy, ktoré majú vyššie riziko vzniku rakoviny prsníka, začnite sa svojím zdravím zaoberať včas a dôsledne. Rakovina prsníka sa skutočne dá odhaliť a liečiť skôr, ako si ju nahmatáte.

Varovné príznaky

Medzi varovné príznaky, ktoré môžu upozorňovať na vznik rakoviny prsníka, patria: - ohraničený útvar (napr. hrčka) alebo zhrubnutie v prsníku alebo jeho okolí, ktoré sa nemenia počas menštruačného cyklu,

  • zmeny vo veľkosti prsníka a jeho konzistencii,
  • výtok z bradavky,
  • zmeny na koži alebo bradavke (napr. zvrašťovanie kože, tvorba jamiek v okolí bradavky, začervenanie, nehojaci sa ekzém, svrbenie bradavky...),
  • vtiahnutie kože alebo bradavky,
  • vyrážka na bradavke alebo v jej okolí,
  • opuch lymfatických uzlín v podpazušiach alebo v okolí kľúčnej kosti,
  • trvalá bolesť – v jednej časti prsníka alebo v podpazuší.
DANO777

NA RAKOVINU, REGENERACIU MOZGU, CHOLESTEROL, TLAK, CUKOR, KRVNY OBEH A OBRAZ, OSTEOPOROZU + VELA INYCH DIAGNOZ AJ RAKOVINU, VELMI RYCHLE A UCINNE ZABERA CISTA STAVA Z GOJI,(KUSTOVNICA CINSKA) OBSAHUJE 50X VIAC VITAMINOV AKO POMARANC A 80X VIAC ANTIOXIDANTOV. MNE KLESOL TLAK V PRIEBEHU MESIACA ZO 118/183 NA 85/125 A TO MAM 120KG A BEZNE PIJEM 2-3 SILNE PRESO KAVY. MOZTE SI JU OBJEDNAT NA STRANKE HIMALYO.CZ A ZO ZLAVOVYM KODOM C. 3261 KTORY TREBA ZADAT PRI REGISTRACII, ZISKATE PERMANENTNU ZLAVU 50KC NA KAZDU FLASU A 20KC NA KAZDY BALICEK SUSENEHO, ALE DOBRE LIECIVE UCINKY MA STAVA. SUSENE MA OVELA MENEJ VYZIVOVYCH HODNOT. DENNA DAVKA JE LEN 25ML, FLASA JE NA MESIAC. V PRIPADE, ZE POTREBUJETE PORADIT, TAK KLUDNE ZAVOLAJTE. 0903460303.

PRI AKEJKOLVEK FORME RAKOVINY JE DAVKOVANIE 3X 50ML, RANO NA LACNO A POTOM VZDY ASPON POL HODINY PRED JEDLOM.