Kabinet schválil nariadenie vlády o podpore školského mlieka

BRATISLAVA 22. augusta (WEBNOVINY) - Ministri v stredu odsúhlasili nariadenie vlády SR o poskytovaní pomoci na podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pre deti v predškolských zariadeniach a pre žiakov s povinnou školskou dochádzkou. Hlavným cieľom nariadenia vlády je uplatniť možnosti, ktoré má každý členský štát Európskej únie (EÚ) v rámci podpory ...

BRATISLAVA 22. augusta (WEBNOVINY) - Ministri v stredu odsúhlasili nariadenie vlády SR o poskytovaní pomoci na podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pre deti v predškolských zariadeniach a pre žiakov s povinnou školskou dochádzkou. Hlavným cieľom nariadenia vlády je uplatniť možnosti, ktoré má každý členský štát Európskej únie (EÚ) v rámci podpory spotreby mlieka a mliečnych výrobkov. Z vecného hľadiska je základným cieľom predloženého nariadenia vlády prispieť k zaisteniu zdravej výživy detí a súčasne podporiť záujem o spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov medzi deťmi. Členské krajiny sa týmto opatrením snažia prispieť k zabezpečovaniu stability na trhu s mliekom a mliečnymi výrobkami. Nariadenie vlády by malo vstúpiť do platnosti začiatkom septembra tohto roka.

Výdavky na školské mlieko sú trhovo orientovanými výdavkami, ktoré sú kryté zdrojmi EÚ a spolufinancujú sa zo štátneho rozpočtu. V minulých rokoch sa v dôsledku poklesu kurzu slovenskej koruny voči euru vyskytli problémy a mliekarne postupne prehodnocovali dodávky mliečnych výrobkov do škôl a predškolských zariadení. Taktiež sa zvyšovala výška úhrady platená žiakom, čoho následkom bol pokles počtu žiakov, ktorí mali záujem o mliečne výrobky. Každoročne klesá aj výška pomoci z EÚ na jednotlivé kategórie mliečnych výrobkov. Pomoc je určená uchádzačovi o zabezpečovanie spracovateľsky ošetreného mlieka pre žiaka najviac v množstve 0,25 litra na žiaka a deň alebo mliečneho výrobku prepočítaného na ekvivalentný objem mlieka. Žiadosti treba posielať Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Odborníci ministerstiev školstva a zdravotníctva určili, že najvhodnejšie mliečne výrobky sú s obsahom tuku 1,5 %.

SITA