Revolučná operácia! Pacientovi takmer zastavili životné funkcie a krv mu nahradili soľným roztokom, len aby ho zachránili

Nová operačná technika by sa mala vykonávať na ľuďoch, ktorí majú v dôsledku akútnych poranení šancu na prežitie iba 5%, keďže stratili 50 % krvi a nastala u nich zástava srdca.
Revolučná operácia! Pacientovi takmer zastavili životné funkcie

Zdroj: Pixabay.com

Lekári z univerzity v Marylande po prvýkrát vykonali operáciu, pri ktorej u človeka navodili takmer úplné zastavanie životných funkcií.

Vykonali v podstate anabiózu, teda obmedzili životné funkcie pacienta na úplné minimum. Ak sa postup osvedčí, mohol by predstavovať revolúciu v operáciách akútnych traumatických stavov.

Krv sa nahradí soľným roztokom

Doktor Samuel Tisherman z Marylandskej univerzity oznámil na lekárskom sympóziu v New Yorku, že jeho tím po prvý krát vykonal EPR (emergency preservation and resuscitation) na pacientovi. Neoznámil však, či pacient prežil, ani nič bližšie o jeho zdravotnom stave.

EPR zahŕňa rýchle ochladenie pacienta na približne 10 až 15 stupňov Celzia. Jeho krv sa nahradí studeným soľným roztokom, v dôsledku čoho sa jeho mozgová aktivita takmer úplne zastaví.

Potom je pacient odpojený od chladiaceho zariadenia a telo, ktoré by bolo za všetkých iných okolností klasifikované ako mŕtve, sa presunie na operačnú sálu.

Chirurgovia majú následne približne dve hodiny na to, aby vykonali operáciu a záchranili pacientovi život. Následne sa roztok nahradí krvou, organizmus sa zahreje a opätovne „naštartuje“.

Záchrana ľudí so strelnými či bodnými poraneniami

Táto nová technika by sa mala vykonávať na ľuďoch, ktorí majú v dôsledku akútnych poranení šancu na prežitie iba 5%, keďže stratili 50 % krvi a nastala u nich zástava sdca.

Ak dôjde k strelnému či bodnému poraneniu a zasiahnu sa dôležité orgány tela, môže nastať vykrvácanie aj v priebehu pár minút. Šance na záchranu života zraneného sú minimálne.

Telo stráca veľké množstvo krvi, tým sa narúša distribúcia kyslíka po organizme, v dôsledku čoho mozog a bunky odumierajú po pár minútach.

Ak mozog nemá prísun kyslíka, do 5 minút nastávajú jeho nezvratné poškodenia.

Prechádzajúce výskumy na ošípaných dokázali, že je možné ich takto ochladiť a následne resuscitovať a to aj po troch hodinách od zahájenia ochladzovania.

Cítili sme, že je čas, vyskúšať túto metódu na pacientoch. Teraz sa veľa učíme a v testoch sa posúvame ďalej. Akonáhle dokážeme, že to funguje tu, môžeme rozšíriť užitočnosť tejto techniky, aby pomohla prežiť aj iným pacientom. To by bez testovania nebolo možné,” vysvetlil doktor Tisherman.

Metóda má, samozrejme, aj veľa rizík, ktoré zahŕňajú poškodenie buniek a narušenie chemických procesov v nich, najmä pri zahrievaní organizmu.

Podľa lekárov je prvá operácia významný krok, no musí sa zistiť, či táto technika naozaj funguje tak, ako dúfajú, a ako ju bude možné aj uplatňovať.


Prečítajte si aj o týchto unikátnych operáciách:

Takto prebieha implantácia umelého srdca

Nový spôsob operácie štítnej žľazy! Pacientm už nezostane jazva na krku

Unikátna operácia chrbtice dieťaťa