Ak chcete zlepšiť svoj zrak a posilniť svaly, jedzte šalát!
Zaostruje váš zrak
Väčšina druhov šalátov (najmä špenát a červenolistový šalát) obsahuje veľa karotenoidov, ktoré sú základným kľúčom k lepšiemu videniu. Vitamín A navyše pomáha prispôsobovať oči, prechádzajúce z tmy do jasného svetla. Pigmentové látky v listovej zelenine ako luteín a zeaxatín sú účinné antioxidanty, chrániace sietnicu pred škodlivými účinkami UV žiarenia.
Ako si pripraviť mrkvový šalát?
Posilňuje vaše svaly
Listový šalát a špenát sú významné dusičnany, ktoré môžu zvýšiť produkciu proteínov vo vašich svaloch, čím ich spevnia a zosilnia. Proteín navyše poskytuje telu aminokyseliny, ktoré sú akýmsi stavebným kameňom pre kosti a svaly každého človeka. Najlepším riešením je kombinovať šalát s kuracími alebo morčacími prsiami, tuniakom alebo lososom. Ak ste vegetarián, siahnite po fazuli, strukovinách a vaječných bielkoch.
Znižuje cholesterol v krvi
Šalát môže byť prospešný pri znižovaní hladiny cholesterolu, ktorý často vedie ku kardiovaskulárnym ochoreniam. Vysoká hladina cholesterolu, najmä LDL cholesterolu, je pre ľudské zdravie škodlivá a môže spôsobiť infarkt alebo mŕtvicu. Bolo vykonaných niekoľko štúdií na myšiach a pri nich sa dokázalo, že konzumácia šalátu pomohla k zníženiu cholesterolu.
Uľahčuje spánok
Máte problémy so zaspávaním? Hlávkový šalát obsahuje látku s názvom „lectucarium“, pri ktorej sa preukázali jej sedatívne účinky, a preto sa často používa na liečbu nespavosti.
Je cenným zdrojom vlákniny
Šaláty sa vyznačujú veľkým obsahom vlákniny, ktorá spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi, vďaka čomu sa vaše črevá pohybujú rýchlejšie a urýchľuje sa proces trávenia. Rôzne typy šalátov zahŕňajú odlišné množstvo vlákniny – listový šalát obsahuje približne 0,9 g, ľadový šalát okolo 1,7 g a rímsky šalát dokonca až 2 g. Okrem toho je šalát plný minerálov a vitamínov, vrátane kyseliny listovej a vitamínu A.
Podporuje vašu imunitu
Tak ako každá iná zelenina, aj šalát obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú pri ochrane imunitného systému človeka. Dôležitý je aj obsah vitamínu E a selénu, ktorý znižuje krvný tlak a taktiež znižuje i riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Ako si pripraviť chutný a jednoduchý šalát s paradajkami a orieškami?
Ingrediencie:
- Kuracie prsia (počet plátkov podľa porcií)
- Panenský olivový olej
- Soľ a korenie
- Hlávkový šalát (listový)
- Plátky uhorky
- Cherry paradajky
- Kešu oriešky
- Čerstvo nastrúhaný syr
- Malinová šťava (alebo dresing podľa vlastného výberu)
Postup:
Rozohrejte veľkú panvicu na miernom plameni alebo na grile. Z oboch strán potrite kuracie prsia panenským olivovým olejom , potom dochuťte soľou a korením podľa vlastného výberu. Mäso varte 4-5 minút z oboch strán, až kým nechytí v strede ružovkastú farbu. Potom kuracie plátky položte na tanier a nechajte „oddýchnuť“ po dobu 5 minút. Medzitým do misky nakrájajte šalát, pridajte plátky uhorky, paradajky, oriešky a uvarené mäso. Nakoniec posypte celý šalát nastrúhaným syrom a dochuťte vybraným dresingom.
Nezabudnite si prečítať: Ako si pripraviť mrkvový šalát?- - - - - -