Šitake - Húževnatec jedlý (Lentinusedodes)

Huby šitake, rovnako ako hliva, obsahujú beta glukán. Niektoré prípravné klinické štúdie preukázali, zatiaľ len in vitro, že beta glukán, polysacharid získaný zo šitake, ktorý dostal názov lentinan, má schopnosť podporovať rast bielych krviniek..

Huby šitake, rovnako ako hliva, obsahujú beta glukán. Niektoré prípravné klinické štúdie preukázali, zatiaľ len in vitro, že beta glukán, polysacharid získaný zo šitake, ktorý dostal názov lentinan, má schopnosť podporovať rast bielych krviniek, čo má spojitosť s dlhším prežívaním onkologických pacientov a lepšou kvalitou ich života, prípadne oddialenou návratnosťou ochorenia. Aj z tohto dôvodu sa huby šitake, často v krajinách Východnej Ázie, využívajú v alternatívnej liečbe. Šitake obsahujú až 37 g vlákniny na 100 g a asi 17 g bielkovín. Nájdeme v nich vitamíny skupiny B, predovšetkým B1, B2, B3 a B5, vitamín D a železo, ale aj vápnik, draslík a fosfor. Lentinan znižuje hladinu cholesterolu v krvi a spolu s beta-glukánom z hlivy a krestínom z trúdnikovca pestrého, čo je ďalšia „medicínska“ huba, patrí medzi najlepšie preskúmané imunomodulátory a látky s najväčším počtom dôkazov o ich protirakovinovej aktivite.V hubách šitake nájdeme tiež veľké množstvo proteínov porovnateľných s obsahom proteínov v mäse, avšak s menším obsahom tuku, sú preto vhodné pri redukčných diétach. Môžeme ich dusiť, piecť, vyprážať, marinovať či grilovať.