Rakovina prsníka - samovyšetrenie

Toto vyšetrenie doporučujeme ženám robiť 1x mesačne. Na začiatku kým so samovyšetrovaním začíname si môžeme vyšetrenie robiť denne, aby sme sa naučili poznávať vlastné prsia a posúdiť, ktoré veci sú normálne a aké štruktúry môžu byť odchýlkou od zdravého tvaru prsníka.

Toto vyšetrenie doporučujeme ženám robiť 1x mesačne. Na začiatku, kým so samovyšetrovaním začíname, môžeme si vyšetrenie robiť denne, aby sme sa naučili poznávať vlastné prsia a posúdiť, ktoré veci sú normálne a aké štruktúry môžu byť odchýlkou od zdravého tvaru prsníka. Vyšetrenie prsníka u žien, ktoré mávajú menštruáciu, teda pred meno pauzou robíme 2 až 3 deň po ukončení menštruácie, kedy sú prsia uvoľnené. U žien po menopauze a prípadne u mužov, nakoľko rakovina prsníka môže postihnúť aj ich, je vhodné určiť si pravidelný dátum kontroly prsníka, napríklad prvý, alebo posledný deň daného mesiaca.

Postup pri samo vyšetrovaní prsníkov:

**Krok 1.**

Postavíte sa pred zrkadlo vzpriamene, ruky máte najskôr pripažené. Pozorujete tvar prsníkov. Niektoré ženy nemajú rovnako veľké prsníky, ani rovnaké bradavky, čo neznamená žiadnu poruchu, pokiaľ tento stav pozorujú trvale.

**Krok 2.**

Pozerajte sa vzpriamene do zrkadla, vzpažte ruky nad hlavu a pomaly ich založte za krk a sledujte tvar prsníkov.

**Krok 3.**

Ruky položíte na boky, ramená trocha spustite, rovnako hlavu, lakte posunieme dopredu. Táto poloha vám umožní vidieť či sa nezjavia rozdiely medzi pohľadom na symetrické tvary, alebo zistíte poruchu, ktorá sa prejaví zvráskovaním kože, vťahovaním kože atď.

**Krok 4.**

Zdvihnite ľavú pažu a bruškami prstov pravej ruky prehmatajte ľavý prsník. Prehmatanie má byť precízne a nevynechajte žiadne miesto, postupujte tak, že si pomyselne rozdeľte prsník akoby krížom cez stred a vzniknú 4 časti. Prehmatávajte najskôr dolnú časť, potom vonkajšiu, hornú a nakoniec vnútornú časť. Precízne prehmatajte kruhovým pohybom oblasť dvorca bradavky. Pri prehmatávaní dbajte na vyšetrenie oblasti medzi prsníkom a podpazuším, prehmatávajte túto oblasť až do podpazušnej jamky. Pri tomto vyšetrení si všimnite každú „hrčku“ alebo nepravidelnosť v podkoží. Rovnako vyšetríte aj pravý prsník. Toto vyšetrenie môžete doplniť prehmataním prsníkov oboma rukami pohybom rúk proti sebe.

**Krok 5.**

Ľavá paža je zdvihnutá a pravou rukou vyšetríte bradavku, ktorú jemne chytíte medzi dva prsty. Všímate si možné nepravidelnosti, poprípade výtok z bradavky.

**Krok 6.**

Ležíte uvoľnené, opreté chrbtom na rovnej podložke, preto túto fázu samo vyšetrovania je to dobré robiť na zemi a nie na posteli. Pravú pažu založte za hlavu, alebo dajte ruku v bok a pod rameno si dajte malý vankúšik alebo zložený uterák. V tejto polohe sa prsník uvoľní a sploští , čo umožní jeho lepšie prehmatanie. Prehmatávate krúživými pohybmi a rovnako postupujte aj u ľavého prsníka.

**V závere je potrebné dodať, že toto samo vyšetrenie je veľmi dôležité, ale nenahradí lekárske vyšetrenie. Pri akomkoľvek zistení nepravidelnosti, zmeny oproti normálu, hrčky okamžite kontaktujte lekára.**
DANO777

NA RAKOVINU, REGENERACIU MOZGU, CHOLESTEROL, TLAK, CUKOR, KRVNY OBEH A OBRAZ, OSTEOPOROZU + VELA INYCH DIAGNOZ AJ RAKOVINU, VELMI RYCHLE A UCINNE ZABERA CISTA STAVA Z GOJI,(KUSTOVNICA CINSKA) OBSAHUJE 50X VIAC VITAMINOV AKO POMARANC A 80X VIAC ANTIOXIDANTOV. MNE KLESOL TLAK V PRIEBEHU MESIACA ZO 118/183 NA 85/125 A TO MAM 120KG A BEZNE PIJEM 2-3 SILNE PRESO KAVY. MOZTE SI JU OBJEDNAT NA STRANKE HIMALYO.CZ A ZO ZLAVOVYM KODOM C. 3261 KTORY TREBA ZADAT PRI REGISTRACII, ZISKATE PERMANENTNU ZLAVU 50KC NA KAZDU FLASU A 20KC NA KAZDY BALICEK SUSENEHO, ALE DOBRE LIECIVE UCINKY MA STAVA. SUSENE MA OVELA MENEJ VYZIVOVYCH HODNOT. DENNA DAVKA JE LEN 25ML, FLASA JE NA MESIAC. V PRIPADE, ZE POTREBUJETE PORADIT, TAK KLUDNE ZAVOLAJTE. 0903460303.

PRI AKEJKOLVEK FORME RAKOVINY JE DAVKOVANIE 3X 50ML, RANO NA LACNO A POTOM VZDY ASPON POL HODINY PRED JEDLOM.