Vitamín D

Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika, čo je základom pre zdravý vývoj zubov a kostí. Takisto pomáha udržať primerané hladiny vápnika a fosforu v krvi. Je obsiahnutý predovšetkým v syroch, masle, margarínoch, smotane, obohatenom mlieku, rybách a obohatených cereáliách. Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k mäknutiu kostí a krivici.

Definícia

Kalciferoly? Nazýva sa tak skupina v tukoch rozpustných látok, regulujúcich metabolizmus vápniku a fosfátu, chemicky príbuzných steroidom. Kalciferolymôžu byť skladované v pečeni a koži. Vitamín D môže byť v tele syntetizovaný z cholesterolu, nie je teda vitamínom v pravom zmysle slova. Najdôležitejšie kalciferoly: ergokalciferol (vitamín D2) z rastlín a cholekalciferol (vitamín D3) pôvodom zo zvierat sú produkované účinkom ultrafialového žiarenia v koži z prekurzorov, ktorými sú ergosterol a 7-dehydrocholesterol. Biologicky aktívnou formou je 1,25 dihydrocholekalciferol.


Prečítajte si tiež:

Vitamín E ochráni vaše bunky


Biochemická funkcia

  • regulácia metabolizmu vápniku a fosfátu:
  1. v čreve (zvýšenie absorpcie vápniku a fosfátu)
  2. v ľadvinách (zvýšenie reabsorpcie vápniku a fosfátu)
  • prispieva spoločne s nadľadvinovými hormónmi k udržaniu minerálnej rovnováhy medzi vápnikom a fosforom v telesných tekutinách a tkanivách (účinok hormonálneho charakteru)
  • udržiava tvrdosť zubov a kostí
  • čiastočná neutralizácia toxických účinkov olova pri ďalších ťažkých kovoch pri užití vitamínu D spolu s daľšími farmakologickými prípravkami

Výskyt v potrave

  • Najmä v potravinách živočíšneho pôvodu (olej z rybej pečene [treska, platýz], sleď, sardinka, losos). Iba malé množstvo je v mäse, vaječnom žĺtku, mlieku, mliečnych výrobkoch a avokáde.

Potreba

Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 5 mg/deň.

Zdraví dospelí ľudia môžu svoju potrebu naplniť syntézou vitamínu v koži po dostatočnom vystavení sa na slnku. Dopĺňanie prostredníctvom potravy je obvykle menej dôležité, ale môže byť nevyhnutné s ohľadom na klímu, rasu alebo životný štýl.

Bezpečnosť

  • Tolerovaná horná hranica príjmu pre dospelých: 50 mg/deň.
  • Pacienti so sarkoidózou a nefrokalcinózou sú na toxické účinky kalciferolu citliví vo zvýšenej miere.
  • Súčasný príjem tiazídov môže zvýšiť riziko hyperkalcémie.
  • Nesmie byť podávaný pacientom s hyperkalcémiou (tj. zvýšenou hladinou vápniku v krvi).

Rizikové skupiny

  • predčasne narodení, deti dojčené dlhšie než 6 mesiacov bez doplňujúcej výživy obsahujúcej vápnik
  • dospelí so zlou výživou a nedostatočným pobytom na slnku
  • v prípade porúch vstrebávania (malabsorpcia) alebo trávenia (maldigescia) živín, cirhózy a nedostatočnej funkcie ľadvín
  • užívanie liekov: fenobarbital, cholestyramín
  • zníženie funkcie ľadvín vo vysokom veku
  • hypoparatyreóza
  • hemodialýza

Príznaky nedostatku

Nedostatočná absorpcia v tráviacom trakte a reabsorpcia v ľadvinách dojčiat a malých detí môže viesť k závažným poruchám mineralizácie kostry. Všeobecnými príznakmi sú: únava, podráždenosť, znížená odolnosť voči infekčným ochoreniam.

Príznaky hypervitaminózy

Vyskytuje sa zriedkavo a prejavuje sa stratou chuti do jedla, nevoľnosťou, dekalcifikáciou kostí, zvýšenou hladinou vápnika v krvi.


Literatúra

  • Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997
  • Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000
  • Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000
  • Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999
  • RDA. National Academy Press, 1989
  • Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000
  • Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993
  • Combs G G. The Vitamins, 1992

Prečítajte si aj o tomto vitamíne:

Vitamín E ochráni vaše bunky