Dyspepsia

Dyspepsia je odvodená od gréckych slov dys a pepteín, čo znamená zlé trávenie. Ide o súbor tráviacich ťažkostí, ktoré môžu byť prejavom rôznych chorôb najmä gastrointestinálneho traktu (tráviacej sústavy). Prejavuje sa bolesťami brucha, pocitmi plnosti či nafukovaním.

dyspepsia_zena_12-12-2015_hlavny Zdroj foto: Shutterstock.com

Klasifikácia dyspepsie

Podľa Českej gastroenterologickej spoločnosti sa dyspepsia klasifikuje ako:

Nevyšetrená dyspepsia -vyšetreniami nebolo stanovené, že príčinou porúch je organické poškodenie.

  • Organická dyspepsia - je zapríčinená organickým poškodením zažívacieho traktu.
  • Funkčná dyspepsia - organicita bola vyšetrením vylúčená.
  • Sekundárna dyspepsia - jej príčina je mimo tráviaceho traktu.

Podľa endoskopických výsledkov príčiny dyspepsie majú nasledujúce percentuálne zastúpenie:

  • 57 % - ide o funkčnú dyspepsiu
  • 18 % - peptický vred (vred niektorej časti tráviacej rúry)
  • 15 % - ezofagitída (zápalové ochorenie pažeráka)
  • 8 % - duodenitída (zápal dvanástnika)
  • 2 % - karcinóm žalúdka (rakovina žalúdka)

Histologicky je dokázaná ako častá príčina funkčnej dyspepsie gastritíd infekcia H. pylori (baktéria, ktorá je jednou z častých príčin gastritíd a žalúdočného vredu.)

Príčiny vzniku

Dyspeptické symptómy spôsobujú najmä vredová choroba, gastroaezofagálna refluxná choroba a malignita (zhubnosť).

Príznaky

Pre dyspepsiu sú príznačné:

  1. bolesti v oblasti stredovej čiary
  2. diskomfort lokalizovaný okolo stredovej časti brucha, ktorý sa neprejavuje bolesťou, ale subjektívnymi negatívnymi pocitmi ako sú:
  • pocit plnosti: nepríjemný pocit pretrvávania potravy v žalúdku
  • nafukovanie hornej časti brucha: pocit tlaku v hornej časti brucha
  • nauzea: chúlostivý, nepríjemný pocit s nutkaním na vracanie
  • skorá sýtosť, ktorá sa prejaví nechuťou jesť aj keď príjem potravy je malý

U príznakov dyspepsie je podstatné rozlišovať lokalizáciu bolesti.

Za dyspepsiu sa nepovažuje bolesť v pravej alebo ľavej časti hypochondria (hypochondrium je párová oblasť uložená v oblasti brucha pod rebrovými oblúkmi), ale len bolesť okolo stredovej čiary brucha.

Výskyt dyspepsie je rovnaký u oboch pohlaví a najčastejšie sa vyskytne u ľudí vo veku 20 – 40 rokov.

Príčiny vzniku

Časté príčiny:

  • duodenálny alebo žalúdkový vred

Menej časté:

  • pankreatitída
  • ochorenie biliárneho traktu

Zriedkavé:

  • karcinóm žalúdka
  • karcinóm pankreasu
  • karcinóm hrubého čreva
  • malabsorbčný syndróm
  • cievne abnormality

Niektoré ochorenia, ktoré môžu spôsobovať dyspepsiu:

  • diabetes mellitus
  • hypertyreóza
  • hypotyreóza
  • hyperparatyreóza
  • ischemická choroba srdca
  • ochorenie spojivového tkaniva
  • ochorenie pečene so sprievodnou hepatomegáliou (tlak na pečeňovú kapsulu)
  • elektrolytová nerovnováha

Diagnostika

Diagnostické vyšetrenia majú byť stanovené individuálne u každého pacienta, a preto je dôležitá podrobná anamnéza (rozhovor lekára s pacientom, pri ktorom zisťuje lekár od pacienta jeho zdravotné ťažkosti. Lekár chorého počúva a kladie mu cielené otázky. Kompletná anamnéza obsahuje nielen údaje o zdravotnom stave chorého od jeho narodenia až do času rozhovoru ale aj zdravotné údaje o jeho pokrvných príbuzných a aj jeho sociálne a pracovné pomery. dyspepsia_liecba_12-12-2015 Zdroj foto: Shutterstock.com

Do základného laboratórneho vyšetrenia je vhodné zaradiť stanovenie kompletného KO (krvného obrazu), FW (sedimentácie), CRP (C reaktívneho proteínu), stanovenie glukózy, urei (močovina), kreatinínu, Bi, AST, ALT, GMT, ALP, amylázy v sére a chemické vyšetrenie moču a jeho sedimentu. Niekedy sa robia aj parazitologické vyšetrenia stolice a US brucha a endoskopické vyšetrenia.

Najlepším diagnostickým testom na vylúčenie štrukturálnej príčiny je EGD (Esophagogastroduodeno scopia - vyšetrenie pomocou endoskopu, kedy doktor priamym pohľadom vidí vnútornú stenu pažeráka, žalúdka a dvanástnika). EGD je vhodné vyšetrenie hlavne keď pacient neužíva antisekrečnú liečbu (užívanie liekov na neutralizáciu zníženie vylučovania žalúdočnej kyseliny)

Pomocou ureázového testu a histologického vyšetrenia sa stanovení baktéria H. pylori a prevedú sa rádiologické vyšetrenia dvojitým kontrastom. Pri diferenciálnej diagnostike je nutné analyzovať všetky možné príčiny spôsobujúce organickú alebo sekundárnu dyspepsiu.

Liečba

V prípade organickej alebo sekundárnej dyspepsie je liečba zameraná na základné ochorenie, ktoré je príčinou dyspepsie. Liečba zahŕňa poučenie pacienta o príčine jeho tráviacich problémov a odporúčaní o dodržiavaní diétnych usmernení, zabezpečení odpočinku, dostatku spánku a relaxu a ďalších pravidiel správnej životosprávy.

Pri podávaní medikamentov podľa indikácie sa používajú Prokinetiká, PPI a H2 receptor antagonisti pri antisekrečnej liečbe. V nemedikamentóznej liečbe je účinná psychoterapia a hypnoterapia.

Lieky

  • Ondemand
  • niekedy tricyklické antidepresívna v malých dávkach na psychosociálnu podporu liečby
  • pri funkčnej dyspepsii tegaserod a alosetron
  • 5-HT4 antagonista zlepšuje vyprázdňovanie žalúdka
  • 5-HT3 antagonista-alosteron redukuje nauzeu a nafukovanie pri funkčnej dyspepsii

Prognóza dyspepsie

Pre pacientov s funkčnou dyspepsiu je priaznivá čo sa týka úmrtnosti a tiež odráža vzťah kvality pacientovho života v korelácii s vymiznutím, či zotrvávaním bolestivých, či dyskomfortných pocitov. U pacientov s organickou alebo sekundárnou dyspepsiou má súvislosť s priebehom a stavom základného ochorenia, ktoré podmienilo vznik dyspepsie.


Literatúra:

  • L. Jurgoš, L. Kužela, Š Hrušovský a kol. in: Gastroenterológa, 2006, Veda vydavateľstvo SAV, str.158-162
RNG

Clanok neuvadza zialbohu naozajstne dovody dispepsie, tj zleho travenia a nafukovania co je nedostatok kyselin(zla funkcia parietalnych buniek,) alebo nedostatky roznych enzymov, ktore nechaju v crevach rozne zvysky neabsorbovanych potravin, co tam kvasia a hniju.
Totiz proces kvasenia a hnitia v zaludku moze prebiehat len pri nedostatoku kyselin, lebo dostatocne mnozstvo kyselin prakticky sterilizuje potravu,,tj ziadne kvasenie a hnitie v zaludku prebiehat nemoze. A samozrejme ked zacne v zaludku, tak pokracuje do criev, kde postupne znici crevnu probioticku floru a vedie k hnackam, IBS Crohnovej chorobe a ulcerativnej kolitide(vredy na crevnych stenach)
Doplnky kyselin, roznych enzymov , mikrovlaknin a probiotik to spravidla cele napravia.

amca

mam priznaky: citim plnost v zaludku, nedokazem dojest jedlo,hned som plna, jedlo mi sedi dlho v zaludku a neda sa mi odgrgnut, potom asi po 5-10min. sa mi ztazka odgrgne. Kazde rano mam pachut v ustach, stolica je nepravidelna, skor mam pocit ze ma zapeka, nakolko sa nedokazem poriadne vyprazdnit. Dokonca ked sedim pocujem akosa mi to vsetko prelieva v crevach. Vsetky tieto tazkosti prisli s uzivanim antibiotik. Navsetva gastro lekara a endoscop nepotvrdili ziadne zavazne problemy, prakticky ma lekar vypoklonkoval z ordinacie, ze sa mam liecit na psychiku a vraj som zdrava, lebo aj sono aj krvne testy boli OK.
Co robit? Vsetko co zjem v malych davkach a vsetko co aj vypijem mi lezi v zaludku.

3dfxman

Pre Annu: skúste si dať dietu od mlieka a mliečnych výrobkov, nejedzte zemiaky, papriku a paradajky + si dajte bezlepkovú dietu. Každý deň pite viac než dostatok tekutin a jedzte veľa vlákniny - sladké zemiaky ala bataty. Sú veľmi prospešné na tráviace problemy a obsahujú veľa vlákniny. Doporucujem každý deň až každý druhý deň jesť bataty. Taktiež majte dostatok pohybu, ktorý je potrebný pre fungovanie čriev a pite teplé čaje, ktoré taktiež vedia rozhýbať lenivé črevá.